Zanimljivosti
OŠ „ĐURO ESTER”, KOPRIVNICA
Učenici izveli zanimljive kemijske pokuse
objavljeno: 2. veljače 2018.

Predstavljanje kemije malim školarcima otvorio je Erik koji je eksplozijom etina „probudio” učenike koji su tek pristigli u školu, a nastavila je Linda s gorenjem metala magnezija koji daje izraziti svijetleći plamen. Lukas je „proizveo duha” od kisika kojim je malo osvježio prostor, a Ivona je djeci potvrdila postojanje zelenog plamena.

Lukas je sve iznenadio samozapaljenjem kemikalija, što je učenike potaknulo na razmišljanje o opasnosti miješanja pojedinih tvari, a Ivana je posuđenih dvadeset kuna zapalila, no one su ipak ostale čitave. Robert je napravio „crnu mambu”, zmiju iz bijelog šećera, a Ivan je proizveo veliku količinu pjene „slonove paste” u zelenoj boji. Lovro je demonstrirao kako gori gumeni „haribo” bombon, dok je Fran pokazao kako gori propan. Drugi učenik Ivan pokazao je kako kisik uzrokuje gorenje užarene trešćice, a Gabrijel je proizveo „dimnu bombu”.

Svaki je učenik sedmog razreda nakon izvedenog pokusa od učenika nižih razreda dobio veliki pljesak, jer je njihovo oduševljenje bilo neizmjerno. Vrhunac druženja dogodio se kada su učenici od „malih znanstvenika” počeli tražiti autograme, zbog čega su se osjećali kao zvijezde. Izvođenje ovih pokusa se nastavlja i sljedeći tjedan u Domu za starije Cedar, gdje će učenici pokušati približiti kemiju starijim sugrađanima. [ IZ DRUGIH MEDIJA | drava.info  ]