Zanimljivosti
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Učenje u muzeju
objavljeno: 10. veljače 2020.

Nastavu Prirode i društva mnogo sam puta izvodila na taj način, katkad Matematiku i Hrvatski jezik. Zanimalo me kako održati kvalitetan sat Likovne kulture izvan učionice, u muzeju ili galeriji. S obzirom na to da nisam muzejski pedagog, prije nego što sam se upustila u takav način poučavanja odlučila sam se educirati.

Prijavila sam se za strukturirani tečaj ERASMUS+ KA1 o učenju u muzejima u Lisabonu. Bila je to jedna od najboljih edukacija na kojoj sam bila u svom višegodišnjem radu. Nekoliko smo dana od jutra do mraka obilazili muzeje u skupinama i svaki dan dobivali zadatke vezane za obilazak.

Na kraju smo morali osmisliti kamo ćemo odvesti svoje učenike, što ćemo im pokazati i koje ćemo ishode pri tome ostvariti. Nakon povratka sam mnoštvo ideja implementirala u svoj razredni kurikulum i krenula.

Sama sam najprije obilazila muzeje i galerije u blizini škole i pronalazila pojedina likovna djela za koja mi se činilo da će učenicima biti dobar predložak za usvajanje likovnog jezika. S učenicima prvog razreda krenula sam u Modernu galeriju gdje smo na likovnim djelima pronalazili osnovne i izvedene boje, ritam, različite crte o kojima smo učili na nastavi Matematike i Likovne kulture.

Zaustavljali smo se pokraj apstraktnih djela i razgovarali koje osjećaje u nama pobuđuju određene boje, što misle da određeni oblici označavaju. Određeni ritam na umjetničkim djelima pokušali smo dočarati izvođenjem zvukova, sviranjem udaraljki u učionici, pljeskanjem, koračanjem.

Zajedno smo tražili glazbu koja bi odgovarala uz određeno djelo. Učenici su u muzejima i sami stvarali svoja umjetnička djela po uzoru na poznate hrvatske i svjetske umjetnike. Neprocjenjiv je osjećaj stvarati u takvom prostoru.

Učenici su u današnje vrijeme, unatoč dostupnosti raznovrsnih sadržaja na internetu, premalo izloženi vrhunskim likovnim djelima. Smatram da bi svi muzeji i galerije u Republici Hrvatskoj trebali biti dostupni i besplatni svim učenicima. Umjetnost pobuđuje i razvija osjećaj za lijepo, za estetiku. Već drugu godinu zaredom uključeni smo u eTwinningov projekt U svijetu likovnih umjetnika.

Autorice su projekta suradnice Školskog portala i učiteljice,  Nevenka Dimač te Sandra Vuk. U projektu su učenici, upoznajući najveće likovne umjetnike svijeta i domovine, potaknuti na učenje i stvaranje likovnih djela. Svoje ostvaraje često prikazuju na malim prilagođenim izložbama, kako u ustanovi, tako i u lokalnoj zajednici na tradicionalan i suvremen način koristeći se dostupnim tehnologijama.
…………. 

Sanela ŠKEVIN, učiteljica razredne nastave | OŠ Ivana Gundulića, Zagreb