Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA SUHOPOLJE I OŠ AUGUSTA CESARCA, ŠPIŠIĆ BUKOVICA
Učiteljice iz Vokalnoga ansambla Contesse
objavljeno: 13. svibnja 2020.

Nekoliko učiteljica iz OŠ Suhopolje i OŠ Augusta Cesarca, Špišić Bukovica, redovito, već niz godina, svojim višeglasnim izvedbama različitih pjesama nastupa na školskim priredbama. Ravnatelj škole Anto ŠKRABA potaknuo je njihovo svojevrsno ‘‘udruživanje‘‘ u vokalni ansambl, koji je sve češće nastupao i izvan škole, na svečanim misama u suhopoljskoj župnoj crkvi sv. Terezije Avilske, na večerima duhovnih pjesama i na različitim humanitarnim priredbama.

Prilikom nastupa na jednome božićnom koncertu u Vukovaru voditelj je bio u nedoumici kako najaviti nastup suhopoljskih učiteljica pa je spontano nastao naziv Contesse. Tim su nazivom htjele pokazati svoju pripadnost Suhopolju, mjestu u kojemu je živjela grofovska obitelj Janković i u kojemu je upravo rekonstruiran i obnovljen dvorac te obitelji, koji će uskoro postati atraktivno posjetiteljsko središte. Budući da su i sve članice ansambla na određeni način vezane uz Suhopolje, taj im se naziv učinio najprimjerenijim.
Protekom vremena sastav ansambla mijenjao se jer su neke njegove članice promijenile sredinu ili su iz nekih drugih razloga prestale pjevati. Ansambl Contesse danas čine sopranistice Lidija ŠKRINJARIĆ, Magdalena MATKOVIĆ i Leona SEVER, mezzosopranistice Irena MARAS i Martina TOLUŠIĆ te altovi Tatjana HUBER i Zdravka MATKOVIĆ.
Lidija Škrinjarić, Contessa anđeoskoga glasa i učiteljica njemačkoga jezika u OŠ Suhopolje, od prvoga je dana članica ansambla. Veteranka je i Zdravka Matković, učiteljica razredne nastave, također iz OŠ Suhopolje i predsjednica Glazbene udruge Contesse. Potječe iz glazbene obitelji te je svoju ljubav prema pjesmi prenijela na kćer, maturanticu Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice, Magdalenu Matković, koja je također članica Contessa. Leona Sever učenica je Strukovne škole za zanimanje ekonomistice i Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici, a nastupa kao Contessa uvijek kad joj to školske obveze dopuste. Tatjana Huber diplomirana je ekonomistica, a Martina Tolušić učiteljica razredne nastave. Irena Maras učiteljica je glazbene kulture u suhopoljskoj školi, potpredsjednica Glazbene udruge Contesse, i voditeljica ansambla.
Glazbeni repertoar ove ženske klape raznolik je i prigodan. Naravno, uz lijepu dalmatinsku klapsku pjesmu, Contesse vole zapjevati domoljubne i stare narodne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske. Tu su i prigodne duhovne i religiozne skladbe, a nerijetko su na njihovu repertoaru i poznate svjetske uspješnice u kojima su mogli uživati i posjetitelji suhopoljske KUL. plaže, gdje su Contesse rado viđene gošće.

Čak i u ovo doba korone i izolacije, ljubav prema glazbi prevladala je i nepremostive teškoće te je nastao video na daljinu za pjesmu Zemlja dide mog. Pjesma je to koju u originalu izvodi Meri Cetinić, a Contesse su joj dale svoj prepoznatljiv štih.

Uživajte! 

■ Piše: Martina Tolušić, učiteljica RN, OŠ Augusta Cesarca, Špišić Bukovica  ■ članica Vokalnoga ansambla Contessa  ■