Zanimljivosti
OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI
Vinkovci: Projektni sastanak učenika iz Grčke, Italije, Poljske i Slovenije
objavljeno: 12. svibnja 2017.

Naši su partneri boravili tjedan dana u Vinkovcima u razdoblju od 21. do 27. travnja. Taj termin održavanja sastanka pomno je odabran s obzirom na temu Erasmus+ projekta –Young Enterprising Europeans, tj. Mladi europski poduzetnici, koja je uz brojne druge aktivnosti omogućila učenicima predstavljanje rada mini kompanija – školskih zadruga na vinkovačkom Sajmu zdravlja.

Ideja poduzetništva, tj. razvijanje i poticanje kompetencija vezanih uz uključivanje u svijet poduzetništva, tržište rada te profesionalnu orijentaciju mladih dominirala je ovim projektnim sastankom. Naš zajednički štand na sajmu privlačio je pozornost posjetitelja šarolikom ponudom učeničkih proizvoda. Na njemu su se mogli nabaviti – sicilijanski džemovi, grčke slastice i začinsko bilje, poljske rukotvorine i slana peciva, slovenske biljne presadnica i sapuni, naše ljekovite kreme, keramički medaljoni, rukom oslikane majice i dekorativne posude s cvijećem i ukrasnim biljem izrađene od recikliranih materijala.

Dok su učenici na štandu predstavljali svoje proizvode, učitelji gosti sudjelovali su kao predavači na simpozijskom dijelu Sajma zdravlja na kojemu je predstavljen naš projekt – Mladi europski poduzetnici – prof. Gordana Maršić – OŠ Bartola Kašića, Povijest novca – novac danas i sutra, prof. Paola Maria Sciortino – Italija , Naša škola – mini tvrtka, prof. Malgorzata Fryt – Poljska, Školska zadruga Cholargos – Atena, prof. Christina Bravou – Grčka, Školski vrt i košnica, prof. Rosana Dular – Slovenija.

Boravak u Vinkovcima promovirao je i ekološku komponentu odgoja, a naši su gosti sudjelovali u akciji Zelena čistka, koju Osnovna škola Bartola Kašića već tradicionalno provodi, te u uređenju školskoga vrta i okoliša. U školi je organizirana nastava za sudionike projekta, a održavala se na jeziku projekta, engleskom, a držali su je naši učitelji i učitelji iz partnerskih zemalja. Teme održanih sati odnose se na učenje o poduzetničkim kompetencijama i financijskoj pismenosti:

  • Profil uspješnog poduzetnika
  • Kako razviti poduzetničku ideju?
  • Logo dizajn
  • Ne troši novac koji nisi zaradio!
  • Ekonomija i poduzetništvo za mlade
  • Važnost oglašavanja i reklama.

Nakon nastave održane su i RADIONICE:

  • Aktivno slušanje
  • Vlak prijateljstva
  • Izrada keramike
  • Izrada prirodnih sapuna.

U gradskom parku učenici su imali još jednu prigodnu prodaju svojih proizvoda, a sav prihod koji su ostvarili doniran je Gradskom društvu Crvenog križa u ime svih sudionika Erasmus+ projekta. Ravnatelj Branko Tomić, sa suradnicima, predstavio je gostima povijest Crvenog križa i djelatnost u kriznim situacijama – kao što su bile poplave u županjskoj Posavini i migrantska kriza, a upriličen je kratki tečaj prve pomoći za sve učenike.

Istoga dana sudionike projekta primio je Ivan Bosančić, zamjenik gradonačelnika, koji je gostima iz inozemstva predstavio Vinkovce, poslušao predstavljanje projekta te posebno naglasio važnost cilja ovog projekta, a to je obrazovanje mladih za tržište rada s naglaskom na aktivnom znanju engleskog jezika i razvijanju poduzetničkih kompetencija.

Da bismo budućim srednjoškolcima približili odabir mogućih zanimanja, odveli smo ih u posjet vinkovačkim srednjim školama u kojima su se upoznali sa specifičnostima nekih

zanimanja.

Posebno su im se svidjeli praktikumi za ugostiteljstvo te mala modna revija u Srednjoj strukovnoj školi, staklenik za hidroponski uzgoj rajčica te proizvodnja cvjetnih presadnica u Poljoprivredno-šumarskoj školi, radionice za obradu drva Drvodjeljsko-tehničke škole i suvremeno opremljeni prostori Tehničke škole u Vinkovcima.

Radni dio posjeta završen je obilaskom lokalnog poduzetnika – Tradicijski obrt „Ivanković” – koji je osvojio goste predivnim tradicijskim slavonskim odjevnim predmetima od kože te modnim dodatcima u etno stilu.

Tijekom boravka u našem gradu gosti su posjetili Gradski muzej, rodnu kuću Ivana Kozarca, crkvu sv. Euzebija i Poliona, crkvu sv. Ilije na Meraji, jezero Banju, park Lenije, a najviše im se svidjela šetnja uz obale Bosuta. Na jednodnevnom izletu gosti su upoznali Vukovar i njegovu povijest, bili u Muzeju Vučedolske kulture, razgledali grad Ilok i Principovac. U Đakovu su posjetili znamenitu katedralu sv. Petra, gradsko središte, a u Državnoj ergeli lipicanaca bili su na konjičkoj priredbi.

Posljednjeg dana boravka u Vinkovcima u školi je organiziran oproštajni program u kojem su, uz školski zbor i orkestar, učenike plesače i recitatore, nastupili i članovi mlađih skupina KUD-a Šumari te svirači tradicijskih glazbala.

Nakon svečanog programa za sve učenike škole prikazan je igrokaz na engleskom jeziku u kojem su glumili učenici iz svih zemalja u projektu s temom zdrave prehrane.

Ovaj partnerski sastanak još je jednom ukazao na brojne koristi od takvih projekata:

zajedništvo, timski rad svih učenika, jačanje jezičnih, informatičkih, poduzetničkih i socijalnih vještina. Gosti su naučili puno o Vinkovcima, Slavoniji, hrvatskoj povijesti, tradiciji i kulturi. Grad im se jako svidio, a mi možemo biti ponosni kad učenici u Ateni i drugim europskih gradova od prijatelja čuju kako je lijepo u Slavoniji i Vinkovcima. Mnoga prijateljstva nastala među učenicima trajat će puno dulje od samog projekta.

 

Adrijana CVRKOVIĆ LASIĆ, prof. | ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci