Zanimljivosti
MEĐUNARODNA IZLOŽBA > INOVA – BUDI UZOR 2019.
Vukovarski gimnazijalci osvojili zlatno odličje
objavljeno: 21. studenoga 2019.

… sudjelovanja na izložbi INOVA – BUDI UZOR 2019., drugoj najvećoj europskoj i drugoj najstarijoj svjetskoj izložbi inovacija.

INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u Hrvatskoj koja okuplja, potiče i javnosti predstavlja tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.

Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim velesajmom, uz potporu Hrvatske gospodarske komore, organizirali su

44. HRVATSKI SALON INOVACIJA – INOVA 2019 i 15. IZLOŽBU INOVACIJA, PROTOTIPOVA I STUDENTSKIH POSLOVNIH PLANOVA – BUDI UZOR 2019.

Na izložbi je predstavljeno više od 550 inovacija iz više od 30 država, sa svih strana svijeta, a izložbu je posjetilo 100 000 ljudi.

Biti sudionikom i natjecateljem na ovakvoj izložbi za Gimnaziju Vukovar iznimna je čast, ali i odgovornost prema školi i gradu.

Projekt Smart City of Vukovar – Our view of smart living predstavili su učenici Lucija Gračanin, Matija Hardi i Marko Macura sa svojim nastavnicima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović. Međunarodni ocjenjivački sud za hrvatske izlagače izvan Zagreba odslušao je predstavljanje i potom zatražio odgovore na stručna pitanja o samom projektu. Marko, Lucija i Matija, potpuno usmjereni na projekt, sa strpljenjem su odgovarali na sva postavljena pitanja te oduševili i posjetitelje i ocjenjivački sud.

S obzirom na pozitivne povratne informacije članova međunarodnoga ocjenjivačkog suda, ekipa vukovarske gimnazije potajno se nadala odličju, međutim činjenica da su u konkurenciji s brojnim projektima hrvatskih i svjetskih izumitelja i inovatora iz Tajvana, Hong Konga, Kine, Japana, Kambodže, Vijetnama, Indonezije, Koreje, Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sudana, Kanade, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Tajlanda, Poljske, Rumunjske, Moldavije, Bugarske, Rusije, Malezije, BiH… svoje želje i nadanja nitko od članova tima nije želio izustiti na glas.

Osim natjecateljskog dijela, nazočili smo i panel-raspravi MODELI FINANCIRANJA INOVACIJSKIH PROJEKATA, gdje smo stekli mnoštvo korisnih informacija o mogućnostima financiranja inovacijskih projekata i predstavljanju poticajnih mjera. Moderatorica panel-rasprave bila je Tajana KESIĆ ŠAPIĆ, direktorica Sektora za industriju HGK-a.

Ovo je prvi put da je vukovarska gimnazija imala predstavnike na ovako prestižnom događanju i već svojim plasmanom i sudjelovanjem postigli su izniman uspjeh.

Projekt Vukovar – pametni grad dosad je osvojio brojne nagrade i priznanja, o čemu smo već više puta izvijestili na Školskom portalu.

U subotu, 16. studenoga 2019. Skupština Saveza hrvatskih inovatora donijela je odluku o nagradama, tijekom događanja Noć stvaralaštva. Vijest o dodjeli zlatnog odličja kojim se nagrađuju vrijedne ideje s izraženim kreativnim korakom dočekali smo s oduševljenjem i potvrdom kako je naša ideja pametnoga grada doista zlata vrijedna. Uza zlato, osvojili smo i diplomu za najbolji inovacijski projekt za mlade.

……………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar