Zanimljivosti
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE
Zahvaljujući mobilnosti SLAMathic Drnjani boravili u Ateni
objavljeno: 18. veljače 2020.

Svrha je projekta popularizacija STEM područja, a s obzirom na to da je Grčka kolijevka matematike upravo je škola 2. gymasio Neas Ionias Attikis odabrana kao partnerska u ovom projektu.

Osim učenika atenske i drnjanske škole Hane Široki, Vinka Fabuša, Ines Sataić, Alana Kovačića i Kevina Bregovića, u mobilnosti nazvanoj SLAMathic sudjelovali su i učenici partnerskih škola iz Estonije i Cipra. Svaka partnerska škola predstavila se prezentacijom o svojim projektnim aktivnostima. Prisustvovali su školskim satima grčkih kolega te se upoznali s grčkim obrazovnim sustavom, koji je sličan hrvatskom. Za usporedbu, grčka je škola slabije informatički opremljena, stoga se znatno manje koriste digitalizacijom.

Tjedan je bio posvećen STEM području pa su učenici sudjelovali u radionicama o Higgsovu bozonu, interaktivnom periodnom sustavu elemenata, glazbi u planetima i izradi svemirskog satelita.

Prezentacijom su se upoznali i s Europskom svemirskom agencijom.

Atena se često naziva kolijevkom zapadne civilizacije, a jedan od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i arhitekture svakako je Akropola, koju smo i mi posjetili. Ondje su učili o tehničkim vještinama starih Grka.

Da su stari Grci uistinu bili vješti matematičari uvjerili su se u Arheološkom muzeju Atene, gdje su na starim vazama uočavali geometrijske likove, a u kipovima proporcije.

U Muzeju mineralogije i petrologije učili su o vulkanima, svojstvima minerala, njihovoj uporabi u modernoj tehnologiji te o meteorima i meteoritima. Najzanimljiviji dio muzeja vidjeli su na kraju – mračnu sobu u kojoj minerali pod ultraljubičastim svjetlom svijetle svaki u svojoj boji.

Posljednji radni dan proveli su u Muzeju antičke grčke tehnologije i vidjeli koliko su Grci bili ispred svog vremena. Među ostalim, izumili su prvi robot, prvi zvučni alarm, kako ispumpati vodu i kola za gašenje požara. Osim što su učenici u sklopu muzeja uživali u igranju prvih društvenih igara, imali su priliku i susresti se s Nikolom Teslom. Naime, u muzeju je bila izložba postavljena njemu u čast te su se mogli vidjeti njegovi izumi i postignuća. Ovaj je muzej drnjanskim učiteljima dao mnoštvo ideja, kojima će se koristiti u radionicama za sve učenike škole.

Osim radom, posjet Grčkoj bio je prožet i prijateljskim druženjima učenika i učitelja. Za kraj boravka škola domaćin u suradnji s roditeljima i učenicima organizirala je Grčku noć, gdje su svi sudionici mobilnosti mogli kušati vrlo ukusne grčke tradicionalne specijalitete i naučiti plesati njihove tradicionalne plesove. Put u Grčku učenicima i učiteljima donio je nezaboravno iskustvo i nove ideje za daljnji rad. Cijeli je projekt financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

…………….

Stjepana KADIĆ, šk. knjižničarka | Osnovna škola Fran Koncelak, Drnje