Zanimljivosti
Zdrava prehrana za buduće generacije
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Donosimo vam dijelove knjige “O prehrani – što kada i zašto jesti” autorice Donatelle Verbanac, u kojoj možete otkriti sve detalje o hrani koja je sastavni dio našeg preživljavanja, ali i otkriti kako te vrijedne informacije možete prenijeti na buduće naraštaje!

O prehrani

Hrana je ključni problem čovječanstva. Neznanje u čovjekovoj prehrani rezultira nizom suvremenih bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, ateroskleroza. Na pitanje što, kako i zašto jedemo svatko će od nas dati neki odgovor koji će, zasigurno, biti opravdan i prihvatljiv. No postavimo li pitanje o tome koliko su zdrave naše prehrambene navike, mnogi će se od nas zbuniti jer na to pitanje nije lako odgovoriti.

Veliki broj čimbenika utječe na našu prehranu. Moramo jesti da bismo zadovoljili osnove tjelesne i  fiziološke potrebe, ali složit ćemo se s tim da je jelo i snažno emocionalno sredstvo. Osnovni razlog zašto jedemo jest da bismo zadovoljili osjećaj gladi, ali često jedemo i zbog sreće, osjećaja ugode i veselja što nam ga pruža hrana koju jedemo. Kadšto je taj osjećaj u sukobu s našom savješću, jer se događa da jedemo zbog očaja, tuge ili ipak zato što imamo „nerješive“ probleme, pa u hrani tražimo utjehu.

Svaki pojedinac ima određene prehrambene navike, koje je razvio još u djetinjstvu. Te se navike tijekom godina postupno mogu mijenjati, ponajprije zbog različitog načina življenja, ali određena pravila u svezi s hranom ostaju u nama usađena zauvijek.

U razvijenim zemljama Zapada postoje pravila i posebno razrađeni vodiči koji stanovništvu zorno prikazuju zdrave navike u svezi s prehranom.

Pokušajmo primijeniti ta pravila u našim uvjetima i vrlo ćemo brzo uvidjeti višestruke koristi koje iz njih proistječu.

Pokušajmo:

  1. Uživati u što većem broju raznovrsnih namirnica.
  2. Jesti kruh od integralnog brašna i mnogo žitarica, povrća, (uključivši mahunarke) i voća.
  3. Jesti hranu s malim sadržajem masti, a osobito izbjegavati namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama.
  4. Održavati zdravu tjelesnu težinu uravnoteženim unosom hrane i provođenjem odgovarajuće fizičke aktivnosti.
  5. Konzumiranje alkohola svesti na najmanju količinu, koja ne može ugroziti naše zdravlje.
  6. Jesti samo umjerene količine šećera i namirnica koje sadrže dodane zaslađivače.
  7. Izabrati hranu koja sadrži malo kuhinjske soli i općenito sol upotrebljavati samo kad je nužno.
  8. Podržavati dojenje dojenčadi majčinim mlijekom.
  9. Uzimati hranu bogatu kalcijem (važno za žene i djevojke u razvoju)
  10. Jesti hranu bogatu željezom (važno za žene i djevojke u razvoju, vegetarijance i sportaše).

Slijedeći ta jednostavna pravila, organizmu možemo osigurati primjereni sustav (kvalitetu) i potrebnu količinu (kvantitetu) prehrambenih tvari koje su mu svakodnevno potrebne.

Niže su neke od tablica koje nam nude  informacije o vrijednostima određenih namirnica koje su često na našim tanjurima:

Nutritivne vrijednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nutritivne vrijednosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorica: dr.sc. Donatella Verbanac