Zanimljivosti
BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA
Znanstveni skup „Odgoj i obrazovanje iz interdisciplinarne perspektive“
objavljeno: 2. listopada 2017.

Tako su organizatori pripremili mnogobrojna izlaganja o odgoju i obrazovanju iz interdisciplinarne perspektive istaknutih akademika i profesora, a samo neke od tema bile su:

  • Društveni kontekst obrazovanja
  • Odgoj, obrazovanje i psihološka (ne)otpornost djece
  • Interdisciplinarne perspektive prirodoslovnih predmeta u odgoju i obrazovanju
  • Obiteljski, opći i religiozni odgoj i ostali sudionici u odgoju djece.

„Ovo nije prvi put da se Zavod u Bjelovaru bavi ovim važnim društvenim problemom. Tako je već 2009. godine organizirao znanstveno savjetovanje ‘Bjelovarsko-bilogorska županija – razvoj temeljen na znanju’, čijoj su koncepciji podlogu dali pravni dokumenti HAZU-a, i to Deklaracija o znanju iz 2002. te Hrvatska temeljena na znanju i primjeni znanja iz 2004. U javnosti se katkad postavlja pitanje je li problem odgoja i obrazovanja samo političko pitanje ili ima izraženiju društvenu konotaciju. Na to pitanje odgovor daje akademik Ivan Cifrić, koji polazi od toga da to nije politički problem, nego da je riječ je o sociokulturnom problemu, dakle problemu cjelovitog razvoja svakog društva. Zbog spoznaje o društvenoj važnosti odgoja i obrazovanja, učinjen je velik napor u pripremi ovoga znanstvenog skupa koji će toj temi pristupiti iz interdisciplinarne perspektive, i to s filozofskoga, sociološkoga psihološkoga, pedagoškoga te religijskog motrišta“, objasnio je prof. dr. sc. Slobodan KAŠTELA, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

„Interdisciplinarne perspektive pridonose sveopćoj raspravi o predloženim promjenama odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Želimo afirmativno utjecati na to da se dogodi ono što je učinjeno u razvijenim europskim zemljama još prije 30 godina, tako da se sustav promijeni, postane atraktivniji, prilagodljiviji za našu djecu te da oni doista uče za život i da se mogu prilagoditi životu. Mi smo još 2002. godine imali rješenja o kojima se danas govori, poput promjene školskog sustava, kurikula, te o svim drugim uvjetima“, rekao je prof. dr. sc. Vladimir STRUGAR.

„Ova je tema uvijek aktualna jer obrazovanje i odgoj uvijek moraju biti u fokusu javnosti i politike. Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač je osnovnih i srednjih škola, a moj je posao osigurati uvjete za ravnatelje, profesore, nastavnike i u konačnici učenike. U materijalnim uvjetima na kojima trenutačno radimo, učinit ćemo pomak. Mi želimo i graditi škole, ali to ne možemo bez potpore Vlade. Također, ulažemo i u Centar izvrsnosti, u učenike i profesore, odnosno u znanje, što je ključno. Kada govorimo o odgoju i obrazovanju, mislim da je dobro što je u fokusu politike i javnosti, jer društvo smatra da je to bitno i iz toga će proizaći dobro rješenje, odnosno dobre promjene a ovaj skup vezan je upravo za stanje kakvo trenutačno jest te uz promjene“, istaknuo je župan Damir BAJS na otvorenju znanstvenog skupa. [ IZ DRUGIH IZVORA | bbz.hr ]