Stvarajmo zajedno
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Tjelesna i zdravstvena kultura zaslužuje bolji status
objavljeno: 5. travnja 2022.

Svakodnevno slušamo o važnosti tjelesne aktivnosti djece i mladih. Kad se o tome govori, stječe se dojam da je to vrlo važna tema i da su svi voljni nešto učiniti. Meni se čini da se često o toj temi samo govori i da sve ostaje na lijepim željama.

U veliku se većinu sportskih dvorana desetljećima ništa ne ulaže. Mnoštvo učenika završi svoje školovanje bez da su imali priliku vježbati i trenirati u dvorani. Učitelji sanjaju o sportskim rekvizitima. Neke škole imaju samo jednu loptu, i to onu koju je kupila učiteljica vlastitim novcem.

U zadnje su vrijeme učitelji sretniji jer je Školska knjiga prepoznala važnost TZK-a i učiteljima, uz ostale didaktičke materijale, odlučila pomoći u opremi različitih sportskih igara i poligona. Učitelji su prošle i ove školske godine dobili ljestve za različite oblike trčanja i skakanja, čunjeve, letvice (štapove), obruče i puno raznobojnih kapica (miničunjeve).

U zadnjih je nekoliko godina u školama zbog online nastave naglasak stavljen na digitalne alate i sadržaje, tjelesna je aktivnost i dalje na marginama, a potrebnija je više nego ikada.

Djeca su u učionicama sve slabije pažnje i koncentracije, a željna su kretanja. Svi zajedno samo pričamo, a nedostaje konkretnih djela. Nedostaje nam i edukacija iz područja TZK-a, ne samo teorijskih nego više praktičnih. Kako pravilno izvesti naskok na švedski sanduk, kolut unatrag, preskok preko kozlića?

Zadnji sam put to vidjela na jednom ili dva sata tijekom studija, a to je bilo prije dvadeset godina. Asistiram li učenicima pravilno? To je bio jedan od razloga osnivanja Facebook grupe Volim TZK koja se temelji na međusobnoj razmjeni iskustava dobre prakse, ideja, potiče rasprave o različitim temamama vezanim za taj predmet.

Grupa je pokazala interes za edukacijama i nužnost razmjene ideja. TZK nije samo trčanje po dvorani ili napucavanje lopte. To je vrijeme kada djeca usvajaju važne vještine.

ŠEST RAZLOGA ZAŠTO BI TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA TREBALA IMATI KRALJEVSKI STATUS MEĐU OSTALIM PREDMETIMA:

 1. U mnogim je igrama timski rad ključan. Djeca usvajaju vještine suradnje i rada u timu. Dijele uloge, surađuju i zajedno dolaze do cilja. Razvijaju upravljačke kompetencije i sposobnosti rada u skupini.

2. Uče se disciplini i poštivanju pravila.

3. Redovita tjelesna aktivnost smanjuje stres i tjeskobu, utječe na kvalitetu sna, a sve je to povezano s psihičkim zdravljem djeteta.

4. Razvija se samopouzdanje, ali i poštivanje drugih suigrača. Uči se kako pomoći onima kojima je pomoć u određenom trenutku potrebna.

5. Uči se primati konstruktivne kritike, a nakon toga i kako raditi na sebi i postići što bolje rezultate.

6. Razvija motoričke sposobnosti i pozitivno utječe na disciplinu.

To su samo neki općeniti i osnovni razlozi zbog kojih je ovaj predmet važan. Kada bismo zagrebali ispod površine i malo dublje razmislili o važnosti i dobrobiti, mogli bismo još puno toga navesti.

Svi zajedno bismo trebali raditi na osvještavanju važnosti ovog predmeta. To ćemo postići, između ostalog, kvalitetnim i učestalim edukacijama. Na području se kinezioloških znanosti neprestano dolazi do novih spoznaja, a meni se čini da mi u školama čučimo u mraku i da malo toga svjetla dopire do nas.

Budimo zajedno pokretači kotačića koji će pokrenuti velika kola!

■   Piše: Sanela Škevin, učiteljica 1. A ■   OŠ Ivana Gundulića, Zagreb ■   Više od dvadeset godina radim u školi i nikada se nisam prestala igrati, maštati i tragati za novim idejama. Koordinatorica sam Erasmus plus projekta Wonders of water in science and nature, voditeljica projekta Vrtek u Botaničkom, voditeljica dramske skupine, a u slobodno vrijeme trkačica, slastičarka, pjevačica i spisateljica. ■