Iz školskog svijeta
OŠ PUJANKI SPLIT
Građanski odgoj: Zajedničkim snagama do uspjeha
objavljeno: 28. ožujka 2021.

Učenici 4.b razreda OŠ Pujanki sa svojim mentoricama proizvodili su ekoproizvode od lavande. Izradili su  predmete koristeći materijale iz neposredne blizine (kamen, reciklirani materijal…).

Učenici 4.b razreda OŠ Pujanki sudjeluju u projektu Zajedničkim snagama dolazimo do uspjeha, jer uočili su probleme u svojoj  sredini i ponudili rješenje problema.

O tome su obavijestili učiteljicu Anu Alujević Grgas, knjižničarku Mariju Čelan-Mijić i prof. Antoniju Bezić Radmankoje su voditeljice projekta Zajedničkim snagama dolazimo do uspjeha.

Ideja za ovaj projekt učenicima je sinula na satu Hrvatskog jezika pri obradi lektire Družba Pere Kvržice

NAŠI SU CILJEVI: 

✿ očuvanje prirode i naše tradicije

✿ korištenje materijala iz neposredne blizine (kamen i reciklirani materijal)

✿   pokazati kako nastaje ekoproizvod od lavande

✿ osposobiti učenike na međusobno uvažavanje i poštivanje starijih osoba te odgovorno ponašanje.

Učenici Luka Karabatić, Nina Glavina, Emili Rajić i Stipe Kuduz predstavili su projekt Zajedničkim snagama dolazimo do uspjeha u knjižnici pred povjerenstvom OŠ Pujanki, prisutnim djelatnicima, roditeljima, učenicima OŠ Pujanki, na Školskoj i Županijskoj smotri GOO-a 2021.

AKCIJA:

Učenici su raspravljali na satu INE o Kreativnoj radionici.

Odlučili su ponuditi rješenje problema:

🔸  istražili su  postupak sadnje biljaka te su zasadili sadnice  u

školskom vrtu, izradili su  kremu od lavande, ulje za masažu

 i sapun.

🔸 učenici su, potaknuti likovima iz dječjeg romana Družba Pere Kvržice, izradili predmete (mlin, bunar, svijećnjake) od materijala iz neposredne blizine (kamen, reciklirani materijal) 

🔸 učenici 4.b razreda OŠ Pujanki naslikali su slike i pripremili igrokaz te su sudjelovali na prigodnoj izložbi likovnih radova posvećenoj starijim osobama na Danima baka i djedova

🔸 učenici viših razreda pokazali su ostalim učenicima pokus i prezentaciju o biljkama svoga zavičaja  i time prenijeli svoje iskustvo na mlađe učenike.

Koristili su se blagodatima prirode. Očuvali su tradiciju izrade kozmetičkih ekoproizvoda uz iskustvo starijih. Proizveli su ekoproizvod od lavande.

Iskoristili su materijale iz neposredne blizine (lavandu, kamen i reciklirani materijal). Razvijali su ljubav prema zavičaju i domovini međusobno se uvažavajući i poštujući starije osobe. Poticali su uljudno ponašanje učenika u učionici i izvan nje.

■  Piše:  Ana Alujević-Grgas, učiteljica RN, mentor ■  OŠ Pujanki Split ■ Sretna sam što radim s djecom. U radu s učenicima pronalazim poticaj. Svako dijete potiče me na razvijanje  onoga  najboljega u njemu.  Na projektima iz Građanskog odgoja radim nekoliko godina. Ispunjava me ponosom, mnogo je  dobra što djeca u radu i istraživanju nauče te  ponesu sa sobom u život. Cilj je mog rada  učiniti djecu sretnom kako bi hrabro krenuli u život ■