Učitelji stvaraju
■ OŠ IVANA LOVRIĆA, SINJ ■
Legendarnim STOPama animacije
objavljeno: 29. svibnja 2023.

Ove smo školske godine, učenici Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju, te učiteljica hrvatskoga jezika Vesna Samardžić i knjižničarka Ivona Tabak odlučili oživjeti tradiciju i odjenuti je u moderno ruho.

Učenici su dobili zadatak istražiti zavičajne legende i legende koje se spominju u djelima Dinka Šimunovića, pisca koji je živio na području Cetinske krajine te je u svoja djela unio duh Dalmatinske zagore. Dinko Šimunović odabran je i zbog toga što se ove, 2023. godine navršava 150 godina od piščeva rođenja i 90 godina od piščeve smrti.

Nakon što su učenici doznali i zapisali različite legende, tri su legende odlučili prikazati stop animacijom – legenda o Gospi Sinjskoj koja je najpoznatija legenda, a jednako tako ju i Dinko Šimunović spominje u svojemu djelu Alkar, legenda iz djela Duga o promjeni spola u slučaju prolaska ispod duge i legenda o „vađenju mazije“ iz djela Alkar.

Stop animacija je tehnika animacije koja se koristi kako bi određeni objekt izgledao kao da se sam kreće.

LEGENDA O GOSPI SINJSKOJ
O SLUČAJU PROLASKA ISPOD DUGE
ALKAR – STOPANIMACIJA

Između svakoga snimljenog kadra, objekt se malo pomakne, što stvara iluziju pokreta. Za nastanak stop animacije potrebno je imati dobru priču, što je osigurano pronalaskom legendi, veoma dobre crtače, koji su pronađeni među našim darovitim učenicima, mobitel s fotoaparatom i aplikaciju za stop animaciju.

Tako su učenici svojim radom oživjeli tradiciju i barem na trenutak zaustavili i stopirali legendarne priče svojega zavičaja i odjenuli ih u neko novo ruho koje rado predstavljamo drugima.

■  Napisale: Vesna SAMARDŽIĆ, učiteljica hrvatskog jezika i Ivona TABAK, knjižničarka | OŠ Ivana Lovrića u Sinju ■