Glazbena kultura
OSNOVNA ŠKOLA NIKOLE TESLE, MIRKOVCI
Mali čudesni mravi!
objavljeno: 2. studenoga 2020.

Na satu Glazbene kulture trebali smo naučiti novu pjesmu naziva Mravlja koračnica. A moji su prvaši tako razigrani i veseli ih sve novo … (a čiji prvaši nisu!?), a zanimalo me je i kako se snalaze sa škarama …

Ma svašta mene zanima.

A i moje učenike također pa sam odlučila provesti papirnati izazov s njima kao motivaciju za učenje nove pjesme na satu Glazbene kulture.

Djeca dobi 6 do 7 godina trebala bi već ovladati rezanjem papira škaricama.

Ili ne?

Na Internetu sam naišla na zgodnu ideju i poželjela navesti učenike da sami izrade papirnatu lutkicu mrava koji bi stupao skupa s nama jer ćemo učiti pjevati koračnicu.

Izradila sam im predložak mrava na jednom papiru veličine A4, a onda to kopirala na papire u boji za učenike.

Za tijelo mrava potrebna su tri pravokutna oblika dimenzija 5×26, 5×20 i 5×12 cm. Njih je potrebno zalijepiti ljepilom za papir tako da čine oblik prstena.

Ta tri prstena je zatim potrebno nalijepiti na papir dimenzije 4×12 cm i to tako da dva veća nalijepimo na vanjske rubove toga papira, a najmanji u sredinu. Sva tri prstena treba i međusobno slijepiti kako se ne bi razdvajali.

S donje strane već gotovog tijela mrava trebamo zalijepiti jedan drveni štapić (za ražnjiće). Najbolje je koristiti pištolj za vruće lijepljenje  jer ljepilo za papir ovdje baš nije najbolje rješenje.

S te strane papira lijepimo i noge. Noge mrava su trakice pravokutnog oblika dimenzije 1×16 cm. Ukupno je 6 komada nogu. Prije lijepljenja svaku trakicu presavijemo napola te s oba ruba na udaljenosti od otprilike 1 cm. Lijepiti po tri noge sa svake strane.

Kad se ljepilo osuši, okrećemo tijelo mrava na prednju stranu i lijepimo ticala na prednji krug srednje veličine.

Ticala su dvije trakice pravokutnog oblika dimenzija 1×7 cm.

Ispod ticala trebalo bi nacrtati ili nalijepiti oči. Ja imam „mrdave“ oči raznih oblika pa je svaki učenik mogao birati vrstu koju sam im zatim ja lijepila vrućim ljepilom.

Iznimno pozitivo me iznenadilo što su apsolutno svi učenici sami uspjeli izrezati sve dijelove i čitavu lutku su sami sastavili i zalijepili. Nisam morala kružiti neprestano po učionici i svakom učeniku posebno pomagati ili pojašnjavati postupak. Iznimka je, naravno, vruće ljepilo. To sam im radila ja.

Jedna je učenica tijekom rada izjavila kako se sva trese od uzbuđenja i jedva čeka vidjeti gotovog mrava.

Kako bih vam pojednostavila postupak izrade ove lutke, pogledajte video…

■ Piše:  Katica Konstantinović, učiteljica razredne nastave u zvanju mentora ■ Osnovna škola Nikole Tesle, Mirkovci ■  Već 17 godina radi kao učiteljica. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole, likovnu kulturu te radila čak i kao školska pedagoginja. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. ■