Matematika
ŠKOLSKA KNJIGA ZA VAS
Matematika plus – pogled na matematiku izvan okvira
objavljeno: 27. svibnja 2022.

♦♦ Što je Matematika plus?

Nova serija radnih bilježnica Matematika plus je drugi obrazovni materijal za razvijanje dodatnih matematičkih vještina koji je prvenstveno namijenjen za izvođenje dodatne nastave matematike u razrednoj nastavi, prati Kurikulum nastavnog predmeta Matematika za osnovne škole i gimnazije, a svojim sadržajem može se koristiti uz različite udžbeničke naslove matematike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

♦♦ Kome je namijenjena Matematika plus?

Učitelj osim dodatne nastave Matematika plus može koristiti ovaj nastavni materijal kao pomoć za rad i u redovnoj nastavi za diferenciranje nastave matematike te rano otkrivanje matematički darovitih učenika. Bogatstvo i raznovrsnost zadataka: u obliku labirinta, sudokua, piktograma, tablica, mozgalica, problemskih zadatka zadanih riječima i drugih tipova zadataka pomoći će učitelju u osvježavanju redovnih sadržaja u smjeru istraživački i problemski orijentirane nastave.

Učenik će radom na zadatcima povezivati različite aspekte matematičkog znanja i vlastitim modeliranjem otkrivati puteve k rješenju problema. U cijeloj seriji radnih bilježnica naglašen je pristup koji učenika stavlja u aktivnu ulogu tijekom koje se razvijaju upornost, hrabrost i otvorenost u suočavanju s novim i nepoznatim situacijama. Čitanjem matematičkih zadataka zadanih na različite načine potiče se matematička pismenost dok se analiziranjem, modeliranjem, povezivanjem i logičkim zaključivanjem dolazi do rješenja i odgovora na pitanje, a sve to ,,upakirano” je u jedan veseli šareni paket  s raskošnom mašnom. Vizualno privlačni zadatci i teme koje bismo rijetko povezali s matematičkim zadatcima pozivaju učenike u tajni svijet matematike, izazovan i intrigantan.

Zbog svega toga, radne bilježnice se mogu koristiti i tijekom rada u produženom boravku ali i samostalnom stjecanju dodatnih matematičkih vještina radom kod kuće čime se potiče motivacija učenika za nastavni predmet što je izuzetno važno jer je Matematika je jedan od čimbenika tehnološkoga napretka svakog učenika te društva u cjelini.

♦♦ Zašto Matematika plus?

Što naučiti dijete danas, pa da to bude ono što mu je potrebno čitav život? Naučiti ga uočavati,  analizirati, povezivati, logički zaključivati, argumentirati, rješavati probleme i u svemu tome služiti se tehnologijom.  Serija radnih bilježnica Matematika plus daje upravo sve to zajedno i još mnogo više. Nastava matematike je proces kroz koji je lakše nego kroz bilo koji drugi predmet moguće razvijati sposobnosti potrebne u suvremenom svijetu. A vještine ? Vještine potrebne u društvu brzih promjena uključuju fleksibilno prikazivanje i analiziranje podataka, primjenu rezultata analize, promjenu u različitim situacijama, kao i snalaženje u istim. Brzo i efikasno povezivanje svih dijelova matematičkog znanja i prepoznavanje matematičkih koncepata u svakodnevnom životu minimum je zahtjeva u životu svakog pojedinca. S ovakvom perspektivom na budućnost i obrazovanje matematička znanja koja je potrebno razvijati kod učenika puno su više od brojeva i vještina računanja. Na tom putu serija Matematika plus vrijedni je asistent učitelju, roditelju, a nadasve učeniku.

Ova serija nosi u sebi mnoštvo tematskih povezivanja čime se ostvaruju očekivanja međupredmetnih tema pa su kroz različite razrede raspoređeni i različiti tematski dani i obilježavanje važnih događaja u godini, kao što su Svjetski dan djece, Dan očeva, Majčin dan, Dan ružičastih majica, Dan planeta Zemlje i dr. Tematskim povezivanjima matematika se povezuje sa sportom, svjetski važnim izumima, zdravljem, a kroz cijelu seriju njeguju se  mnoge vrijednosti kao što je zahvalnost za hranu, ljubav prema bližnjima i prema životinjama, a sve to ne baca u drugi plan samu matematiku.

Posebno mjesto u ovoj seriji imaju zadatci za razvoj vizualne percepcije i prostornog zora. Sposobnost vizualizacije i misaone transformacije geometrijskih oblika poznat kao i  prostorni zor, definira se kao intuitivni osjećaj za oblike u prostoru,  osjećaj za geometrijske aspekte svijeta koji nas okružuje i oblike koje formiraju objekti oko nas. On uključuje koncepte tradicionalne geometrije, a osobito sposobnost prepoznavanja, vizualnog prikazivanja i transformacije geometrijskih oblika. Ako nastava geometrije u samim početcima učenja nije pružila djetetu perspektivu za razvoj prostornog zoro, ono nikada neće biti u mogućnosti konstruirati okomicu na onaj pravac ili dužinu koja nije paralelna donjem rubu lista papira na kojem je učenik crta. Učenik ne može vizualizirati rotaciju geometrijskih oblika u mislima i znati kakav crtež očekuje i prema čemu teži. Zabavni zadatci kroz seriju radnih bilježnica Matematika plus, nenametljivo vode učenike na put prema geometriji, koja nakon toga neće biti najteži dio matematike.

Pozivamo vas da zavirite među korice jedinstvene serije radnih bilježnica za matematiku Matematika plus i zaputite se, zajedno s nama u svijet matematike izvan okvira.

Vaše autorice!

mag. prim. educ. Anita Dragičević, učiteljica izvrsna savjetnica, OŠ Jordanovac

doc. dr. Maja Cindrić, docentica za nastavu Metodike matematike na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru

mag. prim educ, Branka Pastuović, izvrsna savjetnica, OŠ Brodarica, Šibenik