Iz drugih medija
NATJEČAJ ZA NAJBOLJU KRATKU PRIČU „TUROPOLJSKA POCULICA” STIGLA JE U POŽEGU
Nagrađena učiteljica Irena Ivetić
objavljeno: 14. travnja 2022.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici tradicionalno, već 13. put, raspisuje natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom „Turopoljska poculica”. Na natječaj su prispjele priče iz svih dijelova Hrvatske, od Osijeka do Metkovića, 31 priča na hrvatskom standardnom jeziku i 12 na kajkavskom.

Najbolju priču na kajkavskom „… bem ti te vodene kozice!” napisao je Vladimir STEPANIĆ iz Velike Gorice.

Najbolju priču na hrvatskom standardnom jeziku „Dvije šalice kave” napisala je Irena IVETIĆ, učiteljica i spisateljica iz Požege. Na svečanosti proglašenja rezultata autori su pročitali svoje priče i predstavili se publici.

Irena Ivetić piše za djecu i za odrasle, poeziju i prozu. Objavila je pet knjiga. Za vrijeme rata Irena Ivetić s obitelji je preselila iz Vojvodine u Požegu. Prve pjesme objavljene su joj u Smibu i u Modroj lasti.

„Gospođa Željka Horvat-Vukelja me je poticala, hrabrila i pomagala mi brojnim korisnim savjetima” –  naglasila je autorica – „To mi je puno značilo i zbog toga sam joj neizmjerno zahvalna.”

Irena Ivetić surađuje s dječjim časopisima i s virtualnim časopisom Kvaka.

Priloge o radu svoje škole godinama je objavljivala u Školskim novinama. Radovi Irene Ivetić uvršteni su i u čitanke. Na Hrvatskom radiju, u emisiji „Priča za velike i male” emitirano je nekoliko njezinih priča. Program Hrvatske televizije „Škola na trećem” emitirao je njezine priče i pjesme. Dvije pjesme Irene Ivetić uglazbila je njezina kći Ivana Begović, voditeljica dječjeg zbora „Libretići” iz Zadra, i dostupne su na njihovom YouTube kanalu. Irena Ivetić je članica požeškog Ogranka Matice hrvatske i Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić”.

Na kraju svog predstavljanja Irena Ivetić je naglasila:

„Ovu nagradu posvećujem osobi koja je prva pročitala moje dječje pjesmice, pretipkala ih na školskoj pisaćoj mašini (davne sedamdeset i neke godine) i poslala ih u Mali Kekec. Osobi koja me je uvijek podržavala, hrabrila i inspirirala, svojoj majci Franciski Nedohin. Da nisam imala takvu majku, ne bi bilo mojih pjesama i priča, ne bi bilo ni ove nagrade. Mama me sada gleda s neba, a tata Mladen će gledati snimku na YouTube kanalu, sretan i ponosan.”

■  IZ DRUGIH MEDIJA | 034portal.hr