Jučer-danas-sutra
ODRŽANA JE 3. BALOGIJADA
Od Baloga do Balogijade
objavljeno: 1. srpnja 2021.

Zvonimir Balog u rodnom Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Ivanu Žabnu ukupno je proveo deset učiteljskih (školskih) godina tijekom kojih su njegovi učenici imali nevjerojatnu povlasticu učiti od, gledano i iz današnje perspektive, velikoga likovnog umjetnika i genijalnoga, izvanserijskog kreatora hrvatske književnosti za djecu (naravno, ne samo za djecu, ali upravo će njome ostati besmrtan) kojeg kritika smatra utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije.

Balog je, radeći u školama u Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Ivanu Žabnu, najdublji trag ostavio prije svega u likovnom odgoju učenika. O tome svjedoče i sačuvani učenički likovni radovi koji su pod njegovim mentorstvom sudjelovali na mnogim likovnim izložbama! Riječ je o ukupno čak 260 radova koje je Zvonimir Balog godinama čuvao i tako ih otrgnuo zaboravu, koje nam je velikodušno ustupila gospođa Ljubica Balog, supruga Zvonimira Baloga, također bivša učiteljica u školama u Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Ivanu Žabnu. Ti su radovi prvi put, nakon više od 40 godina, ponovno javno izloženi na 1. Danu Zvonimira Baloga u Svetom Petru Čvrstecu 29. svibnja 2015. godine.

Oni su i sada javno dostupni te se mogu pogledati OVDJE na web-stranici Balogijade

Međutim, svakidašnji rad s učenicima (u Svetom Petru Čvrstecu uz likovni je odgoj predavao i hrvatski jezik) u određenoj je mjeri nesumnjivo utjecao i na Balogove „dječje“ književne početke.

U početku je pisao za odrasle, a Nevidljiva Iva, njegova prva i najvažnija zbirka pjesama za djecu, objavljena je 1970. godine. Bilo je to dvije godine nakon njegova odlaska iz Svetog Ivana Žabna na mjesto glavnoga i odgovornog urednika Modre laste, ali većinu pjesama iz Nevidljive Ive Zvonimir Balog napisao je radeći još u osnovnoj školi u Svetom Ivanu Žabnu, kako je sam godinama poslije otkrio u intervjuu Branku Pilašu:

„Jedan od mojih najsretnijih trenutaka bila je jedna proljetna nedjelja. Supruga i ja predavali smo tada u osnovnoj školi u Svetom Ivanu Žabnu. Toga prijepodneva napisao sam trideset i pet pjesama za Nevidljivu Ivu.“

Dakle, Nevidljiva Iva upravo se iz Svetog Ivana Žabna otisnula u svaki kutak naše domovine oduševljavajući i zabavljajući generacije učenika, čime se vrlo ponosimo, a organiziranjem Balogijade zapravo sada na neki način i zatvaramo krug: Zvonimir Balog, naš nekadašnji prijatelj, kolega učitelj, umjetnički virtuoz, koji nam je šezdesetih godina prošlog stoljeća podario deset godina lijepih zajedničkih trenutaka, ponovno se vraća kući, u svoj zavičaj, i to na najljepši i najplodonosniji mogući način – likovnim radovima današnjih učenika hrvatskih osnovnih škola, kao i njihovim krasnoslovno-scenskim izvedbama Balogovih pjesama ili ulomaka iz proznih djela, koji na nacionalni natječaj Balogijade pristižu iz cijele Hrvatske, iz apsolutno svih hrvatskih krajeva, županija, zavičaja!

Za ovogodišnji krasnoslovno-scenski i likovni natječaj 3. Balogijade pristiglo je ukupno 135 krasnoslovno-scenskih izvedbi i 478 likovnih radova vrijednih učenika! Ukupno je riječ o 613 radova, što samo po sebi mnogo govori o veličini i važnosti Balogijade!

Među 135 krasnoslovno-scenskih izvedbi bilo je 110 pojedinačnih nastupa učenika, 66 u kategoriji od 1. do 4. razreda i 44 u kategoriji od 5. do 8. razreda, te 25 učeničkih skupnih nastupa, 12 u kategoriji od 1. do 4. razreda i 13 u kategoriji od 5. do 8. razreda.

U tom skupnom dijelu krasnoslovno-scenskog natječaja sudjelovalo je 135 učenika, što znači da je ukupno u krasnoslovno-scenskom natječaju 3. Balogijade sudjelovalo 245 učenika!

Što se likovnog dijela natječaja tiče, navedenih 478 likovnih radova nastalo je marnim rukama ukupno 453 učenika! Ukupno je, dakle, u 3. Balogijadi sudjelovalo gotovo 700 učenika iz cijele Lijepe Naše!

Svima čestitamo na trudu, angažmanu i ljepoti balogovskog stvaranja kojom su se predstavili članovima stručnih prosudbenih povjerenstava Balogijade [povjerenstvo za krasnoslovno-scenski dio natječaja čine Barbara Rocco (filmska, televizijska i kazališna glumica, redateljica i scenaristica – predsjednica povjerenstva), Zvonimir Ilijić (kazališni, filmski i televizijski redatelj i scenarist) i Sunčana Zelenika Konjević (kazališna, filmska i televizijska glumica i voditeljica), dok povjerenstvo za likovni dio natječaja čine Tomislav Buntak (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – predsjednik povjerenstva), Ranka Javor (povjesničarka umjetnosti i komparatistica) i Manuela Vladić Maštruko (akademska slikarica i ilustratorica)] – oni su u pravom smislu riječi suvremeni nositelji balogovske igre i neka takvi uvijek i ostanu!

Učenike je u njihovu radu vodilo i pripremalo ukupno 144 mentorice i mentora iz 96 hrvatskih osnovnih škola – svima iskreno čestitamo i najljepše zahvaljujemo na ljubavi prema stvaranju novih čarolija koje usađuju u srca i svijesti svojih učenika!

Svi su sudionici i ove godine nagrađeni svojim itekako zasluženim zahvalnicama, a laureati su osvojili i vrijedne nagrade.

Najljepše zahvaljujemo Školskoj knjizi, koja je naš glavni sponzor svih dosadašnjih godina održavanja Dana Zvonimira Baloga i Balogijade, što je i ove godine osigurala nagrade za sve nagrađene učenike, kao i financijski omogućila tiskanje zahvalnica i pohvalnica te Zbornika likovnih radova 3. Balogijade.

U obama dijelovima natječaja (krasnoslovno-scenskom i likovnom) nagrađeno je po 60 učenika. Ukupno je to 120 laureata proizišlih iz 10 pojedinačnih i 10 skupnih krasnoslovno-scenskih izvedbi te 60 likovnih radova koji su ove godine sudjelovali na likovnoj izložbi 3. Balogijade i koji su objavljeni u Zborniku likovnih radova 3. Balogijade. Tema likovnog natječaja 3. Balogijade bila je vezana za Nevidljivu Ivu.

Završna svečanost 3. Balogijade zbog poznatih društvenih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa održana je online i u svakom se trenutku ponovno može pogledati na Youtube-kanalu Balogijade.

Ujedno podsjećamo sve zainteresirane da se na web-stranici Balogijade može pogledati i dokumentarni film Naš Zvonimir Balog – igrotvorni genij autora Tomislava Hrebaka.

■  Piše: Tomislav Hrebak, voditelj Balogijade ■