Iz školskog svijeta
U ZADRU DJECA VOLE GLAGOLJICU
Održana osma Staza glagoljaša
objavljeno: 23. svibnja 2022.

Ovih se dana cijeli zadarski Poluotok pretvorio u Stazu glagoljaša na kojoj su osnovnoškolci iz Zadra i Zadarske županije predstavili građanima svoje radove ukrašene glagoljicom koje su vrijedno izrađivali tijekom cijele ove i prošle školske godine.

Manifestacija se održava u sklopu Kliofesta – festivala povijesti i pod pokroviteljstvom Zadarske županije, a pokrenula ju je Udruga glagoljaša Zadar zajedno s malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov i OŠ Zadarski otoci, Zadar.

Djeca vole glagoljicu i od prvog se razreda upoznaju s njom u različitim oblicima rada. Pune tri godine čekali su da ponovno mogu sudjelovati u toj manifestaciji. Posljednja Staza glagoljaša u koju su bila uključena djeca održala se prije tri godine.

Posjećenost je bila odlična, a ljudi svih dobnih skupina pokazali su veliko zanimanje za glagoljicu na radost djece i njihovih mentora.

Sudeći prema predstavljenim uradcima koji su se mogli vidjeti, djeca su oduševljena tim starim hrvatskim pismom koje usvajaju bez velikog problema. Uz rukotvorine, pjesmu i ples ona su ove godine predstavila Stazu glagoljaša u najboljem svjetlu.    

Ove godine nositelji manifestacije bili su: OŠ Bartola Kašića – PŠ Bokanjac, OŠ Privlaka, OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Jurja Barakovića Ražanac, OŠ Zadarski otoci, OŠ Polača, OŠ Šimuna Kožičića Benje – PŠ Diklo i „Marijina djeca – da, mamaˮ iz Župe blaženog Alojzija Stepinca u Zadru.

■ Piše: Ana ZEKANOVIĆ, učiteljica | OŠ Jurja Barakovića, Ražanac ■