Iz školskog svijeta
■ OŠ MARIJE I LINE, UMAG | PODRUČNA ŠKOLA JURICANI ■
Pohvalama do jačanja samopouzdanja
objavljeno: 21. siječnja 2024.

Na satu smo razrednika obradili važnu temu koja je učenicima bila posebno zanimljiva i svakako potrebna. Na ploči sam napisala riječ samopouzdanje tražeći od učenika da mi pokušaju pojasniti značenje napisane riječi. Moji su školarci došli do zaključka da je samopuzdanje kada vjeruješ u sebe i svoje sposobnosti.  

Nakon što smo svi sjeli ukrug, pohvalila sam učenike za ono što su posljednjih dana napravili. Primjerice, riječi je pohvale zaslužila učenica koja je samostalno riješila matematičke zadatke na ploči i učenik koji je pomogao prijatelju tijekom školskog odmora.

Učenici su potom pohvalili jedni druge za nešto dobro što su napravili i obrazlagali zašto je netko od njih dobar prijatelj. Te su riječi izmamile osmijehe na dječja lica.

Razgovarali smo o tome kako nakon pohvale osjećamo sreću, ponos, zajedništvo i ljubav. Rekla sam svojim đacima koliko je važno pohvaliti druge. Primjerice, pohvaliti mamu jer je skuhala odličan ručak, tatu zato što nas vozi na trening ili baku jer je ispekla najukusniji kolač.

Pohvalom dajemo do znanja da cijenimo nečiji trud i zalaganje. Moji su učenici dobili zadatak da moraju pohvaliti svoje bližnje za nešto što su dobro napravili.

Zaključili smo kako pohvala ili kompliment svakome godi, posebice ako nam ju uputi draga osoba. Jednako je važno primiti pohvalu i znati ju uzvratiti. Pohvaliti možemo svakodnevna mala postignuća.

Trud i zalaganje ne mogu proći neopaženo pa će, zasigurno, i roditelji zamijetiti ako njihova djeca odrade pojedine kućanske obveze ili samostalno napišu domaću zadaću.

Pred kraj smo sata u zajedničkom krugu pričali o tomu u čemu smo jako dobri, ali i zaključili kako bismo se mogli malo više potruditi za postizanje pojedinih ciljeva. Uslijedio je pljesak potpore i podrške za svakog od nas. Objasnila sam učenicima da je ponekad potrebno uložiti više truda što iziskuje i više vremena, ali i naglasila da nikada ne smiju odustati ako ne uspiju. Pogrješke su dio procesa rasta i nikako nas ne bi smjele obeshrabriti…

Na kraju smo sata zaključili da bez truda i zalaganja nema rezultata. Poruka je današnje nastavne jedinice – jačajmo samopouzdanje!

■ Napisala: Sara MAJDAK, mag. prim. educ., učiteljica razredne nastave | OŠ Marije i Line, Umag ■