Iz drugih medija
UČENIČKI DOM VIROVITICA
Profesorica oslikala ogradu
objavljeno: 9. rujna 2020.

Nove i stare učenike Učeničkog doma Virovitica dočekat će veseliji i zanimljiviji vanjski prostor u novoj školskoj godini. Što se krije iza ideje i realizacije oslikanih ograda ispričala nam je autorica Anja BRABEC.

Kao nastavnica i profesorica likovne kulture i umjetnosti često se susrećem s prijedlozima za dekoraciju vanjskih prostora na javnim površinama.

Jedan takav prijedlog do mene je došao u ovo doba lani. Ravnateljica Učeničkog doma u Virovitici pitala me jesam li voljna ukrasiti metalnu ogradu, koja se proteže duž cijelog dvorišta doma, na što sam odmah pristala nadajući se da ću uspjeti prostor u kojemu borave mladi učiniti ljepšim, zanimljivijim i drugačijim.

Ideja je krenula tako da sam trebala biti jedini „izvođač radova“, ali sam početkom nastavne godine odlučila uključiti u projekt učenike Katoličke klasične gimnazije gdje sam zaposlena. Učinilo mi se zgodnim povezati kreativnost mladih ljudi sličnih razmišljanja u zajedničkom estetskom ostvaraju.

Srednjoškolci su vrijedno radili, izrađivali skice, bojali, predlagali vlastite ideje i raspravljali  o njima. Strpljivo sam čekala proljeće kad smo planirali započeti realizaciju projekta, ali se upravo tada dogodila globalna pandemija koronavirusa koja je zaustavila naše planove pa sam bila prisiljena nastaviti sama.

Budući da sam svoje zamisli prilagodila učeničkim idejama, koje smo bili spriječeni privesti kraju, morala sam krenuti  ispočetka.

Naime, petnaest metalnih ploča trebalo je popuniti motivima. U mislima su mi se rađale slike crno-bijelih kombinacija tematski svima jasne, ali vesele, stripovske, koje bi trebale biti popraćene minimalnim tekstom te mnoštvom slika, jednostavne, pune crta, točaka i ploha. Jednu sam za drugom slagala na papiru, a zatim sam ih prezentirala ravnateljici Učeničkog doma u Virovitici.

Ravnateljica i ostali djelatnici doma morali su između tridesetak predloženih crteža izdvojiti petnaest kojima će oslikati svoju ogradu.

Izdvojili su sljedeće:

  • Ploče koje sadrže detalje svima nam poznate dječje priče o djevojčici i vuku.
  • Ploče koje su protkane humorističnom notom, a oslikavaju svakodnevne svjetovne situacije bliske mladim ljudima (odlazak na kavu ili u tetetanu…).
  • Pojedine ploče koje su misteriozne i prenose poruke vezane uz stav pojedinca prema nametnutim društvenim normama.
  • Izabrane ploče nisu šareno osmislene, ali pričaju šarolike priče koje su individualno uglavnom nepovezane, ali zajedno stvaraju skladnu kompoziciju koja se proteže čovjekovom svakodnevnicom.

■  IZ DRUGIH IZVORA ■   udv.hr