Aktualno
■ GRAD VARAŽDIN MISLI NA SVU DJECU OSNOVNIH ŠKOLA KOJIMA JE OSNIVAČ ■
Projekt „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život”
objavljeno: 2. svibnja 2023.

Proteklih godina suočeni smo s negativnim trendovima u pogledu usvajanja pravilnih prehrambenih navika s naglaskom na selektivnost u izboru namirnica, brojem obroka, nutritivnom vrijednošću obroka, adekvatnim unosom energije te, prije svega, nedovoljnom razinom tjelesne aktivnosti kod djece školske dobi.

Kao rezultat navedenoga javljaju se problemi sa prekomjernom tjelesnom masom i pojavom pretilosti, kao gorućim problemom današnjice. Poznato je da jedno od troje djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu masu za svoju dob, a to svrstava Republiku Hrvatsku među pet najgorih europskih zemalja. Uz pretilost, zabilježen je sve veći broj pojave ostalih kroničnih nezaraznih bolesti kod sve mlađe populacije, poput bolesti krvožilnog sustava, šećerne bolesti tipa 2, metaboličkog sindroma i dr. Uzroci bi se mogli sažeti kao kombinacija stila života, loše prehrambene kulture roditelja i neadekvatnog izbora obroka u školama i prostorima u kojima djeca provode značajnu količinu vremena.

Upravo su navedeni uzroci bili temelj da dvoje varaždinskih nutricionista, prof. savjetnica Anita Car, dipl. ing, preh. teh. i prof. izv. savjetnik Davor Hostić, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr.osmisle projekt „Čarobna osmica − pravilnim hranjenjem za zdravi život” kojemu je cilj smanjenje tendencije porasta broja pretile djece i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti modernog doba. Kako bi postigli taj cilj poseban smo naglasak stavili na kvalitetnu edukaciju jer samo njome možemo potaknuti djecu na usvajanje načela pravilnog načina prehrane i odabira namirnica kroz cijeli život. Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a osmišljen je za djecu svih osnovnih škola kojima je osnivač grad Varaždin. Projekt smo nazvali „Čarobna osmica” jer smo na idejnom početku razrade projekta vjerovali da će nam trebati čarobni štapić kako bi u osam varaždinskih škola promijenili prehrambene navike i način razmišljanja učenika, roditelja i školskog osoblja.

Realizacija projekta započela je u svibnju 2022., a s obzirom na složenost, on se provodio u tri etape. U prvoj se krenulo s procjenom raspoloživosti infrastrukture kuhinja svih osnovnih škola, a nastavilo se kroz edukaciju kuhara. Upravo je edukacija ključni segment u ispunjavanju očekivanih ishoda projekta pa se edukacija provela i kod odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i kod predstavnika Vijeća roditelja u školama. S početkom nove školske godine započela je druga etapa, koja je uključivala radionice za učenike, kako bi ih se educiralo o važnosti pravilnog načina hranjenja i fizičke aktivnosti u njihovom odrastanju. Svaka edukacija bila je popraćena konstruktivnom raspravom čija je svrha bila ponuditi rješenja problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu, ali i naveli primjeri dobre prakse. U trećoj etapi projekta, u veljači 2023., započelo se s implementacijom novih jelovnika. Obroci su energetski i nutritivno izbalansirani i nivelirani po odgovarajućem konceptu pripreme jela, na razini svih osnovnih škola kojima je osnivač grad Varaždin.

Nekoliko mjeseci kasnije možemo slobodno reći da je projekt zaživio. Prema riječima ravnateljice 2. osnovne škole u Varaždinu, prof. Sanje Posavec, više od 80 % roditelja i djece zadovoljno je novim konceptom prehrane. Svakako se mora pohvaliti i angažiranost kuharica koje imaju značajnu ulogu u pripremi ukusnih obroka koje djeca konzumiraju za vrijeme jutarnjeg obroka u školi.

Tako realizacijom ovoga projekta grad Varaždin postaje prvi grad u Republici Hrvatskoj u kojem sve osnovne škole imaju nivelirani, pravilno koncipiran sustav prehrane, a samim time i educirane učenike, roditelje, nastavnike te osoblje koje rukuje hranom za koje vjerujemo da će stečeno znanje s lakoćom implementirati u daljnjem radu sa sadašnjim, ali i budućim generacijama djece.

■  Autori projekta i članka: prof. savjetnik Anita CAR, dipl. ing, preh. teh. i prof. izv. savjetnik Davor HOSTIĆ, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr. ■