Pljesak molim
OŠ DR. FRANJE TUĐMANA, LIČKI OSIK | PŠ MUŠALUK
Slikovnica o životu i djelu popa Frana Biničkog
objavljeno: 12. travnja 2022.

U Područnoj školi Mušaluk održana je promocija slikovnica O ŽIVOTU I DJELU POPA FRANA BINIČKOG. Slikovnice su nastale u sklopu projekta Mušaluk tijekom programa Ljeto u Mušaluku.

U radionice za izradu slikovnice upustili smo se za vrijeme prošlogodišnjih ljetnih praznika. Izrada slikovnica počela je s pripremanjem učenika putem priča i crtica iz života Frana Biničkoga, koje su bile potkrijepljene prigodnim fotografijama. Kad su se učenici upoznali s njegovim životom, upustili su se u oslikavanje slikovnice i pisanje popratnog teksta. Svaki prizor u tim slikovnicama, kao i tekst, učenici su osmislili samostalno, uz pokoju smjernicu mentorice. Svakog dana učenici su slikali dva sata, po jedan prizor iz njegova života, pa bi tada više pozornosti posvetili i razgovoru o tom dijelu njegova života. Učenici su prvotno radili grube skice prizora i teksta olovkom, a onda prizore na visokokvalitetnom papiru, i to najprije u tehnici tuša, a zatim vodenom bojom.

Potkraj ljeta u našoj je školi održana izložba na kojoj su se mogle vidjeti izvorne slikovnice, kao i ostali radovi nastali tijekom programa Ljeto u Mušaluku.

Početkom nove školske godine školu u Mušaluku su posjetili predstavnici Školske knjige za ovo područje. Bili su oduševljeni slikovnicama i njihovom izradom, pa smo stupili u vezu s urednicom za razrednu nastavu u Školskoj knjizi Dijanom Topljak.

U Školskoj knjizi su ispunili sve naše želje te oblikovali slikovnicu bolje nego što smo ikad zamišljali.

Slikovnicu su izrađivali učenici: Lovro i Danijela HOLJEVAC, Luka FINDRIK, Matej SOKOLIĆ, Valerija i Viktorija KAPETANOVIĆ.

Promociju su svojim dolaskom uveličali predstavnici Grada Gospića, Županije Ličko-senjske, udruga i ustanova aktivnih na našem području te mnogi drugi dragi gosti, između kojih bismo posebice istaknuli Gospićko-senjskog biskupa ordinarija mons. mr. Zdenka Križića. Tijekom promocije prigodan govor održali su ravnatelj Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik Antonio Milinković, mentorica slikovnice učiteljica Tajana Puškarić te predstavnice iz Školske knjige Dijana Topljak i Maša Amalija Juretić.

Poslije prigodnih govora, predstavnice Školske knjige uručile su slikovnice i prigodan dar našim učenicima koji su izradili slikovnice. Gostima su slikovnice predstavili učenici koji su ih izradili.

Ovim putem zahvaljujemo svim dragim gostima koji su došli i još jednom poduprli naš rad, a osobito izdavačkoj kući Školska knjiga koja već godinama prepoznaje i prati potrebe učitelja i učenika.

■  Piše: Tajana Puškarić, učiteljica | OŠ Dr. Franje Tuđmana, Lički Osik, PŠ Mušaluk ■