Jučer-danas-sutra
ŠPORTSKE AKTIVNOSTI DJEVOJAKA U ŠKOLSKOM SPORTU
Srednjoškolke, sportske novinarke, u Bruxelesu
objavljeno: 14. rujna 2022.

Hrvatski školski sportski savez organizirao je putovanje na SheRuns Active Girls’Lead, međunarodni susret za djevojke u školskom sportu, Međunarodne školske sportske federacije (ISF). Osam istaknutih hrvatskih učenica, novinarki, koje su kao finalistice projekta sportskog novinarstva HŠSS-a „Igram, pišem, lajkam“ sudjelovale na državnim prvenstvima u školskom sportu, otputovale su 12. rujna u Belgiju kako bi predstavljale Hrvatsku na ovom važnom događaju za ženski školski sport.

SheRuns Active Girls’Lead je događanje Međunarodne školske sportske federacije (ISF) kojim se promiču vrijednosti sporta i u nizu aktivnosti slave djevojke u sportu. Prvi je put održan u Parizu 2019. godine, a ove se godine vratio u Bruxelles od 12. do 17. rujna.

Osam najboljih srednjoškolki, učenica novinarki, članice hrvatske delegacije, i sudionice projekta „Igram, pišem, lajkam“: Paola Perica (Šibensko-kninska županija), Dora Maravić (Splitsko-dalmatinska županija), Tea Šeparović (Dubrovačko-neretvanska županija), Nika Baić (Sisačko-moslavačka županija), Patricia Macan (Grad Zagreb), Liv Lulić (Primorsko-goranska županija), Ivona Kušec (Bjelovarsko-bilogorska županija) i Petra Posavec (Međimurska županija) sudjeluju na događanjima koja potiču razgovor o ženama u sportu, razvijaju svijest o važnosti ženskog sporta i upoznaju sudionike s europskom kulturom. Zajedno će s djevojkama iz 20-ak europskih zemalja i svijeta otkriti čari Bruxellesa, trčati 4K u samom centru te sudjelovati na konferenciji The Talk na kojoj će govoriti istaknute ISF ambasadorice.

Vođa je hrvatske delegacije dr. sc. Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, i mentorica Marija Bobinski.

Sa svima su njima su u Bruxelesu i troje IPL učenika, novinara: Ema Vidović, Laura Vidović i Simon Brešćanski koji su 5. rujna 2022. godine otputovali u Belgiju kako bi se pridružili medijskom timu SheRuns eventa te radili na promicanju događanja u medijima i na društvenim mrežama.

Početak je to suradnje HŠSS-a i ISF-a na proširivanju projekta „Igram, pišem, lajkam“ na međunarodnoj razini uz mogućnost uključivanja učenika iz drugih nacionalnih saveza u slične medijske edukativne aktivnosti. Glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić potpisat će i sporazum o suradnji s predstavnicima ISF-a uz koji će IPL novinari biti u mogućnosti sudjelovati u medijskim timovima svih svjetskih natjecanja i događanja ISF-a.

HŠSS poziva vas da pratite njihove učenice, novinarke, na njihovom SheRuns putu koje će u hrvatski školski sport, zasigurno, donijeti još mnogo pozitivnih ideja. Više o natjecanjima u školskom sportu saznajte na www.skolski-sport.hr te na društvenim mrežama Hrvatskog školskog sportskog saveza.