Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA TRNJANSKA, ZAGREB
Sudjelovanje u Erasmus+ projektu
objavljeno: 7. ožujka 2023.

Osnovna škola Trnjanska iz Zagreba provodi Erasmus+ projekt pod nazivom Ecological literacy for a sustainable future koji za cilj ima zaštitu bioraznolikosti i smanjenje utjecaja djelovanja čovjeka na klimatske promjene. U projekt su uključeni učenici od 9 do 13 godina. Glavni koordinator projekta je Kilglass National school iz Irske, a ostali su partneri iz Turske, Rumunjske i Hrvatske. Prije provođenja projekta u školi smo oformili projektni tim koji čine učiteljice razredne nastave i profesorica biologije iz predmetne nastave.

Druga mobilnost našeg projekta održana je u Zagrebu pod nazivom Food and climate change. Nakon višemjesečnih priprema na temu mobilnosti 27. veljače 2023. ugostili smo naše projektne partnere.

Učenici 3. razreda pripremili su plesni doček partnerima u školskoj dvorani. Pokazali su hrvatske tradicionalne plesove i otpjevali pjesmu o Zagrebu. Također, dramatizirali su utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju hrane. U dramatizaciji su prikazali međusobnu ovisnosti biljaka, životinja i čovjeka. Prikazali su kako ljudi onečišćuju okoliš i kako to utječe na životinje i biljke i u konačnici na proizvodnju hrane koju svaki dan jedemo. Sve je bilo odrađeno na engleskom jeziku i u to je uloženo puno truda jer se ipak radi o manjem uzrastu učenika.

Učenici 4. razreda prikazali su utjecaj klimatskih promjena na uzgoj hrane. Svoju prezentaciju završili su u kabinetu domaćinstva koji ima naša škola, gdje su s partnerima pripremili voćnu salatu od lokalno uzgojenog voća.

Učenici viših razreda pod vodstvom profesorice biologije prikazali su utjecaj pesticida na proizvodnju hrane. Učenici 7. razreda istraživali su utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju lokalne hrane. Nakon prezentacije ispekli su zlevanku s tikvicama u kabinetu domaćinstva i počastili naše goste. Prikazali su i medicinsko istraživanje koje proučava konzumaciju hrane i utjecaj na rast i razvoj djeteta.

U sklopu naše mobilnosti u školi je održano predavanje stručnjaka s temom Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju hrane gdje su učitelji naučili na koji način možemo bolje očuvati prirodu oko nas.

Upotrebljavali smo i raznolike online alate u tjednu mobilnosti. Svaka je škola pripremila online igru koju smo zajednički igrali tijekom jedne videokonferencije. Učenici su pokazali veliko zanimanje, ali i znanje tijekom rješavanja zadataka.

U poslijepodnevnim satima prošetali smo Zagrebom i s pomoću tableta upoznali smo prošlost grada. Posjetili smo Muzej Grada Zagreba gdje smo uz organizirano vodstvo još više naučili o Zagrebu i njegovoj prošlosti.

Posjetili smo i NP Plitvička jezera i Rastoke gdje smo upoznali bioraznolikost nacionalnog parka i vidjeli proizvodnju brašna u davnim vremenima.

Zadnjeg su dana, nakon evaluacije ove mobilnosti, gosti napustili našu školu i vratili se kući.

Učenici naše škole već dulje sudjeluju u raznim projektima i to ih veseli. Osobito su se veselili mogućnosti pričanja na engleskom jeziku i na taj su način poboljšali svoje jezične kompetencije.

Iznimno iskustvo koje su učenici i učitelji stekli ovim dijelom Erasmus+ Ecological literacy for a sustainable future projekta nesumnjivo je proširilo njihove svjetonazore, poboljšalo jezične vještine i stvorilo nova prijateljstva.

■  Napisala: Petra Crnjević Trstenjak, učiteljica razredne nastave | OŠ Trnjanska, Zagreb ■