Školska knjiga za vas
NOVITETI U VODEĆOJ NAKLADNIČKOJ KUĆI
Zakoračite u novu školsku godinu pouzdano i sigurno – odaberite udžbenike Školske knjige
objavljeno: 29. svibnja 2021.

 „Za učiteljice i učitelje pripremili smo najbolja rješenja koja će unaprijediti rast i razvoj te kvalitetu cijelog obrazovnog sustava, izjavila je Matilda Bulić, pozivajući odgojno obrazovne djelatnike da se s povjerenjem oslone na nove udžbenike i cjelokupnu podršku koju jamči vodeća hrvatska nakladnička kuća

Odabir udžbenika sve je bliže, a Školska knjiga već je spremna za sljedeću školsku godinu. I ovaj su put, kao i obično, svoju bogatu ponudu nadogradili novim didaktičkim materijalima i drugim sadržajima koji će učiteljicama i učiteljima pružati još sveobuhvatniju i snažniju podršku tijekom cijele godine. Osim dodatnih sadržaja, pripremili su i nekoliko posebnih noviteta i napravili dodatne iskorake na polju digitalnih alata za učitelje.

O svim je novitetima u Školskoj knjizi govorila direktorica školskog programa Matilda Bulić na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji Uvijek s učiteljima. „Raduje nas povjerenje koje nam ukazuju učiteljice i učitelji. Prošle godine svi smo se zajedno našli u nevolji, a upravo je u takvim zahtjevnim situacijama važno da učitelji prepoznaju sigurnog i stabilnog partnera koji će imati snage za brzu prilagodbu novim uvjetima”, rekla je u uvodu svog izlaganja direktorica Bulić.

E-sfera dostupna jednim klikom

Ove je godine e-sfera, jedna od dviju digitalnih platformi na kojima učitelji mogu pronaći i koristiti dodatne digitalne materijale za pomoć u nastavi, dobila osvježenje. „Proizveli smo mnogo dodatnih materijala, uz još jedno pametno rješenje. Na listalici udžbenika učitelji sada mogu lakše pronaći sve što im je potrebno za obradu nastavne jedinice. Za ono za što je prije bilo potrebno nekoliko klikova i pretraživanja, sada je dovoljan samo jedan”, kaže Matilda Bulić.

Isto vrijedi i za radne bilježnice. „Jednim klikom dolazi se točno do one stranice u radnoj bilježnici unutar koje su sada integrirana i interaktivna rješenja za samovrednovanje, vršnjačko vrednovanje i vrednovanje kao učenje”, dodaje direktorica školskog programa. Udžbenici Školske knjige jedini su u kojima je moguće digitalnim sadržajima pristupiti izravno iz udžbenika. Skeniranjem kôdova učenici na jednostavan, brz i siguran način imaju pristup svim dodatnim materijalima.

Novosti i u 5+ klubu

Predstavljene su i novosti u 5+ klubu, programu pogodnosti za učiteljice i učitelje koji odaberu sve udžbenike Školske knjige. 5+ klub nagrada je za sve učitelje koji odaberu najbolje za svoje učenike.

Uz karticu 5+ kluba članovi mogu ostvariti brojne popuste kod tvrtki partnera Školske knjige u više od 50 trgovina najpoznatijih robnih marki. Ove godine broj partnera je povećan.

„Pozvali smo sve dosadašnje i nove partnere da zajedno pokažemo koliko su nam učitelji važni. Ne možemo čekati reforme. Svatko od nas treba pokazati povjerenje u učitelje. O tome je na konferenciji Uvijek s učiteljima nadahnuto govorio naš predavač Pasi Sahlberg, vodeći svjetski stručnjak na području obrazovanja. Ključ uspjeha obrazovnog sustava, istaknuo je, leži upravo u povjerenju koji sustav, ali i cjelokupno društvo poklanja učiteljima. Čast nam je i zadovoljstvo da i unutar 5+ kluba širimo krug partnera koji pokazuju povjerenje u učitelje”, izjavila je. 

Članovi kluba mogu koristiti brojne alate, didaktičke materijale i pomagala za nastavu koje i njihovi učenici jako vole. 

Učitelji obožavaju aplikaciju Asistent

Od prošle je godine dostupna i aplikacija Asistent. „Učitelji vole Asistenta i više nego što smo očekivali. Kreirali smo aplikaciju kako bi uljepšali život učiteljima, a komentari koje dobivamo sada nama uljepšavaju život. Primjerice, jedna je učiteljica rekla ‒ vrijeme se dijeli na vrijeme prije i poslije Asistenta”, prepričava Bulić.

Asistent je inovativna aplikacija osmišljena kako bi učiteljima pomogla u pripremi nastave, ali i u pripremi materijala i programa za djecu s teškoćama u razvoju. Kreirana je u suradnji s velikim multidisciplinarnim timom predvođenim programerima i urednicima Školske knjige. U izradi tog revolucionarnog softverskog rješenja sudjelovalo je gotovo 500 stručnjaka, među kojima su autori udžbenika, dizajneri, promotori, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, socijalni psiholozi, logopedi, učitelji i drugi stručni suradnici.

U Akademiji znanja – praktična primjena znanja i vještina

Predstavljene su i novosti u Akademiji znanja, još jednoj od pogodnosti 5+ kluba. Radi se o certificiranom naprednom programu usavršavanja za učitelje, nastavnike i ravnatelje, s fokusom na poticanje izvrsnosti u prijenosu znanja. „Za sljedeću smo školsku godinu pripremili novi program koji će još više biti usmjeren prema praktičnoj primjeni znanja. Ove jeseni bavit ćemo se različitim vrstama upravljanja”, najavljuje Matilda Bulić.

U prvom modulu Budi svoj najjači saveznik bit će riječi o tome na koje sve načine učitelji mogu pomoći sebi. Modul Znanjem do uspjeha posvećen je upravljanju kompetencijama, a ojačat će profesionalne, multidisciplinarne vještine. Predavanja u trećem modulu Različiti, a isti pomoći će učiteljima u upravljanju razredom koji je sastavljen od puno različitih učenika, među kojima su učenici s teškoćama i daroviti učenici. Četvrti modul Radi velike i uživaj u malim stvarima bit će posvećen otpuštanju stresa.

Ove je godine Školska knjiga pripremila još jednu novost – Mentorski dan.

Mentorski dan posebna novina

 „Ponosna sam na tu ideju koja je proizašla iz razgovora s urednicima razredne nastave. Primijetili su da je u proteklo vrijeme, u kojem nije bilo puno fizičkih susreta, puno pitanja ostalo neodgovoreno. Zato smo odlučili jednom tjedno održavati aktivan Zoom od 8 do 20 sati, s rasporedom uključivanja naših urednika i autora koji će biti dostupni učiteljima i učiteljicama za sva pitanja o metodici, didaktici, kurikulumu, novim načinima rada, našim udžbenicima ili bilo o čemu drugome”, rekla je direktorica Bulić.

Sve navedene novosti osmišljene su kako bi osnažile i nadogradile podršku učiteljicama i učiteljima u svakodnevnom radu. „Snaga Školske knjige upravo je u tome što smo svi mi zapravo učitelji i zaista razumijemo specifične probleme rada u učionici. Usto, naše udžbenike pripremaju najbolji i najuspješniji timovi. U njih je uključeno više o tisuću ljudi, a predvođeni su vrhunskim autorima koji se trajno usavršavaju i urednicima koji prate najnovija svjetska saznanja na području obrazovanja”, objasnila je.

„Uvjerena sam da će učitelji birajući nove udžbenike Školske knjige prepoznati njihovu usklađenost s najsuvremenijom svjetskom praksom te specifičnim potrebama i interesima novih generacija. Za njih smo uistinu pripremili najbolja rješenja koja će unaprijediti rast i razvoj te kvalitetu cijelog obrazovnog sustava”, zaključila je direktorica Bulić i pozvala učitelje i učiteljice da se s povjerenjem oslone na nove udžbenike i cjelokupnu podršku koju jamči vodeća hrvatska nakladnička kuća.