Aktualno
POVEZIVANJE JE KLJUČNO
Ravnateljica svakom učeniku šalje rođendansku čestitku
objavljeno: 28. kolovoza 2022.

Kada se Krista Wright, ravnateljica srednje škole Central Valley Christian School u gradu Visaliji u Kalifornji, morala preseliti na drugi kraj zemlje, znala je da mora nešto učiniti po pitanju komunikacije sa svojom već prilično odraslom djecom koja su ostala u njihovu domu u Michiganu.

Više o uspostavljanju čvrstih veza, povjerenja te sretnoga i sigurnoga školskoga okružja – možete pročitati u nastavku.

Članak This Principal Sends Birthday Cards to Every Student in Her School objavljen je na portalu WeAreTeachers.

Pronašla je računalni program koji joj je omogućio svakodnevno slanje virtualnih čestitaka. Njezinim se kćerima to jako svidjelo te su – usprkos tisućama kilometara koje su ih razdvajale – osjećale povezanost sa svojom majkom.

Kao što to čine i drugi predani ravnatelji, ravnatljica Wright počela je razmišljati kako bi se njezino novo iskustvo moglo primijeniti u školi. Pretplata na računalni program koji nudi e-čestitke (eCards) pružala joj je mogućnost da godišnje pošalje neograničen broj čestitaka. Izradila je popis e-adresa svojih učenika te odlučila kako će redovito slati čestitku ili prigodnu karticu svakom od njih.

Evo nekolicine razloga koji su ju na to potaknuli, a dodajemo i poneko naše razmišljanje (uredništva portala WeAreTeacheres) koje, vjerujemo, ne bi bilo naodmet sačuvati u učiteljskoj škrinjici dobrih postupanja.

Prepoznajte naporan rad i ustrajnost svojih učenika

Ravnateljica Wright svjedoči kako su joj bili poznati naporni treninzi školske košarkaške ekipe koja je željela pobijediti prvoplasiranu ekipu s ljestvice. „Pobijedila ili izgubila, ta djeca zaslužuju znati da su njihov naporan rad i upornost prepoznati. Otvorila sam popis imena igrača, kopirala adrese i poslala im kartice potpore.“

Jedna od dobrobiti takve prakse jest i to što učenici počinju redovito provjeravati svoju e-poštu.

Čestitajte rođendan

Ne slave se rođendani u svim obiteljima jednako. U pojedinima se uopće ne slave.

Kada pošaljete rođendansku čestitku, osigurali ste da se dijete ili mlada osoba osjeća na svoj poseban dan na ovome svijetu zapaženo i vrijedno.

Zahvalite učenicima na njihovoj dobroti i ljubaznosti

Jeste li uočili kako učenici viših razreda pokazuju mlađim učenicima kako nešto napraviti ili kako se prijavljuju kao pomoćnici u učenju i radu koji će pratiti mlađe učenike i učenike kojima je potrebna pomoć?

Pokažite im koliko je iskazivanje dobrote i ljubaznosti bitno.

Odgovorite učenicima na njihova zapažanja i primjedbe koje su vam uputili

Katkad djeca upute poruku s povratnim informacijama o nekom događaju ili skupu i nikad više o tome ne čuju ni riječi.

Uputite im e-karticu kojom ćete im dati do znanja da ste ih čuli te da njihovim zapažanjima ili zabrinutostima dajete pozornost kakvu i zaslužuju.

Čestitajte im na postignućima izvan škole

Jeste li upravo saznali kako je netko od vaših učenika sudjelovao u mjesnom kazalištu u stvaranju nove kazališne predstave ili kako je dobio nov posao? Recite im da ste čuli za to i da ste na njih ponosni.

Povezivanje škole s vanjskim svijetom pomaže učenicima ostvariti osobnu ravnotežu.

Izrazite dobrodošlicu novopristiglim učenicima

Početci u novoj školi znaju biti usamljenički i dobro je podsjetiti naše učenike kako ste odrasla osoba koja je spremna odgovoriti na njihova pitanja i dosljedno im davati potporu.

Upoznajte učenike s aktivnostima i mogućnostima koje nudi škola

Potpuno je jasno da ste već oglasili školska događanja i mogućnosti koje pruža vaša škola, kao što su primjerice sudjelovanja u pojedinim izvannastavnim aktivnostima, klubovima i priredbama, no zašto ne biste onim učenicima koji se uobičajeno drže po strani uputili dodatnu e-karticu i pozvali ih osobno?

Malo toga obnavlja samosvijest kao što to čini osobni poziv.

Neka znaju da u njima pronalazite nadahnuće

Zamislite srednjoškolca koji svake večeri i vikendom radi u roditeljskom restoranu, a i dalje dobiva odlične ocjene.

Kada primi čestitku potpore od svojega ravnatelja, posao koji svakodnevno radi dobiva sasvim novo značenje.

Na kraju…

Djeca su zadivljujuća, zato i volimo raditi s njima, no ona toga nisu uvijek svjesna.

Poticajna ideja koju odjelotvoruje ravnateljica Krista Wright šaljući učenicima elektroničke čestitke i kartice i izražavajući im priznanje za vrijednosti koje u njima prepoznaje – pokazuje koliko je ravnateljima stalo do njihovih učenika.

Vjerujemo da će ovaj članak nadahnuti i koga od vas da postupite na takav ili sličan način odnosno da napravite ono što smatrate potrebnim kako biste se istinski povezali sa svojim učenicima.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je djelomice uređen i prilagođen, a izvornik možete pronaći na poveznici koja se nalazi na kraju ove napomene ■ Kimberley Gorelik – članica uredništva portala WeAreTeachers, profesorica s petnaestogodišnjim iskustvom u neposrednoj nastavi, doktorirala u polju metodike književnosti ■ SAD: WeAreTeachers – portal koji se bavi temama iz školstva i obrazovanja ■ izvornik: www.weareteachers.com