Aktualno
ISTRAŽIVANJE PORTALA GRADONAČELNIK.HR
Zagreb, Zadar i Velika Gorica financijski najviše pomažu učenicima
objavljeno: 21. rujna 2021.
Fotografija: Hina

Analitičari portala gradonačelnik.hr istražili su koliko su gradovi financijski olakšali život roditeljima školaraca i utvrdili da mimo Zagreba koji za osnovnoškolce izdvaja 35 milijuna kuna, najviše je i ove godine izdvojio Zadar – 2,45 milijuna kuna te Velika Gorica 2,2 milijuna.

Portal je upite poslao svim gradovima, ali mu je stiglo pedesetak odgovora, a za ostale, sudeći po dosadašnjem iskustvu, portal ističe da se nisu imali čime ni pohvaliti.

Tako, u Velikoj su Gorici svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a taj grad pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika s po 800 kuna.

Nakon što je država prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički te ostalih sredstava za rad, ističe portal gradonačelink.hr.

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima pomogao s 1,85 milijun kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350 tisuća kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

Slijedi Dubrovnik s 1,49 milijuna kuna za osnovnoškolce i još pola milijuna za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811 tisuća kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna.

Grad Vukovar roditeljima svojih školaraca ove je godine život olakšao s 1,21 milijun kuna, a kao što smo već naveli, uz školski pribor – radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zemljopisne atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara i besplatnu preobuku (‘startasice’).

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milijun kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milijun kuna, Čakovec s 900 tisuća te Zaprešić sa 700 tisuća. Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna.

Novi Marof rekorder po izdvajanju za srednjoškolce

Tek 11 gradova, prema njihovim odgovorima, izdvaja i za pomoć srednjoškolcima.  

Uz Zagreb, koji za srednjoškolce izdvaja čak 40 milijuna kuna, najviše izdvajaju Dubrovnik 500 tisuća kuna, Vinkovci 350 tisuća kuna, i Novi Marof koji je za srednjoškolce osigurao 250 tisuća kuna. Novi Marof je ujedno i rekorder po vrijednosti koju dobiva svaki srednjoškolac – svi dobivaju laptope u prosjeku vrijedne oko pet tisuća kuna. [ HINA ]