Zanimljivosti
9. FESTIVAL ZNANOSTI – SINJ 2018.
Uspješne radionice iz kemije
objavljeno: 24. listopada 2018.

U okviru bogatog programa Festivala održano je 10 znanstveno-popularnih predavanja vrhunskih hrvatskih znanstvenika, dva okrugla stola i tribine, jedno predstavljanje knjige i jedno noćno promatranje neba teleskopima, a naši su znanstvenici, gosti Festivala, dobili priliku okušati se u ulozi nastavnika u osnovnim i srednjim školama. U sklopu aktivnosti namijenjenih školarcima, za učenike osnovnih i srednjih škola Sinja i okolice održane su radionice iz kemije koje su izvodili kemičar doc. dr. sc. Tomislav PORTADA i student farmacije Zvonimir MLINARIĆ.

Za učenike OŠ Kamešnica (Otok), OŠ Ivana Lovrića (Sinj) i OŠ Ivana Mažuranića (Obrovac Sinjski) održane su uz potporu ŠKOLSKE KNJIGE radionice pod naslovom Čime se bavi kemija?. Ideja je i svrha ovih popularnih radionica, koje su tijekom posljednjih nekoliko godina izvedene u više osnovnih škola diljem Hrvatske, učenicima koji se još nisu susreli s kemijom kao predmetom pokazati pregled sadržaja koji ih u kemiji očekuju. Jednu od radionica održanih u OŠ Kamešnica posjetila je ekipa novinara Hrvatske televizije i pritom snimila prilog. 

 

Osim radionica za osnovnoškolce, isti je dvojac tijekom Festivala održao i pet radionica iz ciklusa Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja za srednjoškolce pod naslovom Analizom pogodi koja je sol u vodi. Svaka je radionica trajala četiri školska sata. U radionicama, koje su se održavale u kemijskom kabinetu Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti i bile otvorene za sve učenike završnih razreda srednjih škola iz Cetinske krajine, sudjelovalo je pedesetak srednjoškolaca. Uspjeh se u radionicama bodovao, a troje najuspješnijih učenika nagrađeno je vrijednim novčanim i knjižnim nagradama.

Još jednu priliku za osvajanje vrijednih nagrada učenici su imali u subotu, posljednjeg dana Festivala, kad je održan znanstveni kviz za srednjoškolce. Najuspješnijim natjecateljima dodijeljene su novčane nagrade i paket vrijednih knjiga Školske knjige.

Više informacija o Festivalu znanosti – Sinj može se pronaći OVDJE.

……………..

Tekst: doc. dr. sc. Tomislav PORTADA | Fotografije: dr. sc. Toni MASTELIĆ i fra Nedjeljko JUKIĆ, prof.