Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA | PREDSTAVLJENA KNJIGA DNEVNIČKIH ZAPISA “Budi dobar kao Jan”
Više sam naučila od Jana nego Jan od mene
objavljeno: 29. svibnja 2015.

“Uz Jana sam naučila mnogo toga i sa sigurnošću mogu reći da me oplemenio. Naučio me strpljenju i toleranciji, zahvaljujući njemu naučila sam prihvaćati različitosti. Puno više sam naučila od Jana nego Jan od mene”, riječi su s kojima je učiteljica Ivančica Tajsl Dragičević osvojila srca mnogobrojnih uzvanika u četvrtak (28. svibnja 2015.) u Velikoj dvorani Školske knjige, na predstavljanju dnevničkih zapisa o radu s učenikom s Downovim sindromom, objavljenih pod nazivom “Budi dobar kao Jan”.

Jan Tomislav Vrbić danas je učenik osmog razreda i ujedno prvi učenik s Downovim sindromom koji u Hrvatskoj završava redovitu osnovnu školu prema prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Njegova učiteljica o njemu priča s neizmjernom ljubavlju, ali otvoreno i iskreno priznaje da joj na početku nije bilo lako.

“Najprije sam pokušala pronaći način kako da pobjegnem iz te situacije. Razmišljala sam o tome da napustim učiteljski posao, da počnem raditi u dućanu, da ostanem kući prati i peglati…

Osjećala sam strah jer nisam bila educirana za rad s takvom djecom. Pišući dnevnik, tješila sam samu sebe činjenicom da  smo preživjeli jedan dan, jedan tjedan, jedan mjesec…” – kazala je Tajsl Dragičević, autorica knjige koja će pomoći mnogim učiteljima da savladaju strahove i dvojbe te prionu stvaranju inkluzivne škole. 

Da knjiga savršeno opisuje baš sve poteškoće i radosti s kojima su se susretali, potvrdila je Janova mama Irena Tomić Vrbić.

“Bilo je upravo tako, istodobno teško i lako. Katkad bismo učinili dva koraka naprijed pa jedan nazad, a onda bismo krenuli u trk… No, kroz sve smo prolazili zajedno. Bio je to početak jednog divnog prijateljstva” –  kazala je Janova mama.

Jan ovih dana ide na maturalac na Krk, a potom ga čeka upis u srednju školu.

“Bit će opet ‘čupavo’, ali mi smo na to navikli. Srednjoškolski sustav nije pripremljen za rad s takvom djecom i morat ćemo opet biti ledolomci” –  stoički je zaključila mama Irena Tomić Vrbić.  

Janovog prvog razreda u OŠ Trnjanska prisjetila se i tadašnja ravnateljica Marija Kovačević, koja je o Ivančici Tajsl Dragičević pričala kao o vrsnoj učiteljici koja se ne štedi, već konstantno pokazuje da “hoće, zna i može”.

Komplimente autorici knjige “Budi dobar kao Jan” udijelila je i recenzentica Željka Horvat Vukelja. Dugogodišnja urednica “Modre laste” čitala je te dnevničke zapise poput uzbudljivog romana, a pustila je, kako priznaje, i koju suzu.

“Željela bih da što više učitelja pročita knjigu, da se probude. I da je pročitaju roditelji, da vide u kojoj mjeri učitelj živi život svojih đaka. Knjiga ‘Budi dobar kao Jan’ je, među ostalim, pohvala učitelju jer pokazuje što dobar učitelj može napraviti” –  izjavila je Horvat Vukelja.   

Knjiga “Budi dobar kao Jan” pokazuje da nema granica za djecu s Downovim sindromom. Treba im samo dati priliku i otvoreno srce kakvo je Janu Vrbiću pružila njegova učiteljica Ivančica Tajsl Dragičević, istaknula je predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom mr. sc. Dinka Vuković.

Na pozornicu je izašao i Jan s buketom cvijeća za svoju učiteljicu, kojoj je obećao napisati knjigu “Budi dobar kao Ivančica”.

Okupljene uzvanike u “dvorani punoj ljubavi” poetski je pozdravio predsjednik Uprave Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, a prigodno im se obratila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković. Zapažen doprinos  dirljivom programu dao je i Dječji zbor Kikići pod vodstvom Maje Rogić.  

 …………………

■  I “Večernji list” je pisao o Janu Vrbiću i njegovoj  učiteljici Ivančici Tajsl Dragičević, o čemu možete pročitati OVDJE!