Školstvo u medijima
DNEVNIK KOJI SE ČITA KAO ROMAN
„Budi dobar kao Jan“ za učitelje i roditelje djece s teškoćama
objavljeno: 29. svibnja 2015.

… dječaka s Downovim sindromom, sada osmaša, kojem je bila učiteljica u prva četiri razreda osnovne škole.

„Ti si najbolja učiteljica. Jako te volim – odgovara joj Jan – Imali smo puno dobrih dana, ali i poneki koji nije bio tako dobar kad se Jan ljutio, ležao na tepihu, sakrivao, odlazio na zrak, ignorirao nas.“ – prisjeća se Ivančica Tajsl Dragičević kojoj je Školska knjiga objavila knjigu “Budi dobar kao Jan”.

Radi se o dnevniku u kojem je iz dana u dan opisivala svoje četverogodišnje iskustvo s Janom koji je kao dijete s teškoćama u jesen 2007. godine krenuo u redovni prvi razred Osnovne škole Trnjanska.

„Kad sam u studenom 2006. doznala da bi Jan trebao doći u moj razred razmišljala sam da dam otkaz, da odem raditi nešto drugo. Bilo me strah jer nisam naučila ni na fakultetu niti na kasnijim edukacijama kako raditi s djecom s posebnim potrebama. Pišući dnevnik hrabrila sam sebe. Prošao je jedan dobar dan, pa tjedan, pa mjesec… Jan je mene naučio o životu više nego ja njega. On je meni prvi prišao, dao ruku i rekao – ja sam Jan. Naučio me toleranciji, strpljenju, prihvaćanju različitosti.“  – nabraja Ivančica, a Jan uzvraća:

„Ti si mene naučila čitati i pisati, zbrajati i oduzimati, množiti i dijeliti.

Sve si me naučila.“

Knjiga, koja je jučer predstavljena javnosti, namijenjena je prvenstveno učiteljima djece s poteškoćama i njihovim roditeljima kojima će pomoći da što lakše prebrode krize i probleme koji će se povremeno javljati.

„Janova mama mi je bila velika podrška i pomoć. Na početku mi je rekla da je njima cilj da Jan bude sretan i da do kraja osnovne škole nauči čitati i pisati. A Jan je to naučio do kraja drugog razreda.“ – kaže autorica knjige i omiljena Janova učiteljica. Jan će ovog ljeta upisati srednju školu.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Večernji list | piše: Irena Kustura ] 

Izvještaj s predstavljanja dnevničkih zapisa o radu s Janom Tomislavom Vrbićem, učenikom s Downovim sindromom, objavljenih pod nazivom “Budi dobar kao Jan” u izdanju Školske knjige, pročitajte OVDJE !