Zanimljivosti
ČETVERODNEVNA RAZMJENA EATHINK UČITELJA U SENEGALU [2 / 5]
Kako to izgleda u senegalskim EAThink školama?
objavljeno: 11. siječnja 2017.

…u školama koja se održala u Dakaru, glavnom gradu Senegala. Učitelji su bili u prilici predstaviti svoj angažman i sudjelovanje u projektu EAThink2015 – “Jedi lokalno, misli globalno”, razmjenjivati iskustva s europskim i afričkim kolegama te proširiti svoja znanja o alternativnim sustavima za proizvodnju hrane u zemljama u razvoju. Čitajte blog o njihovim dojmovima i iskustvima…

Nakon predstavljanja EAThink 2015 europskih škola i modula uslijedilo je predstavljanje senegalskih kolega i njihovih školskih projekata. Važno je naglasiti da su se dvije senegalske škole tek nedavno uključile u projekt, a cilj im je omogućiti učenicima da budu dio globalne zajednice, da budu uredniji, da recikliraju te da kritički razmišljaju o potrošnji dostupnih resursa. U Senegalu se javlja problem s uvozom hrane i djeca više ne znaju što jedu i kako je ta hrana nastala.

Predstavljanje je započela Dui, učiteljica u školi Scat Urbam Dakar. Fascinantna je činjenica da su u tako kratkom periodu postigli veliki uspjeh. Na sjeveru Senegala su radili na obnovljivim izvorima energije – solarnima, a u školama Scat Urbam Dakar i školi u Kebemeru sadili su mikrovrtove (na riži i ljuskama kikirikija) s glavnim ciljem očuvanja prehrambenih sustava.

Kolege iz Senegala objasnili su nam kako funkcionira njihov obrazovni sustav. Iako je vrlo sličan našemu, ima odstupanja. Učenici upisuju osnovnu školu u pravilu sa 6 godina. Osnovnoškolsko obrazovanje traje 6 godina, nakon čega polažu ispit i potom upisuju višu školu u trajanju od 4 godine. Potom opet slijedi ispit (oni kažu državni), dobivaju svjedodžbu II. stupnja, nakon koje slijedi srednja škola u trajanju od 3 godine. Obavezni su biti u školskom sustavu do 16. godine i dvaput mogu pasti razred. U školama uče francuski, engleski i arapski, matematiku, povijest, geografiju, znanost, fiziku, kemiju, domaćinstvo i sport. Razredi su veliki, po 60 do 70 učenika.

Uglavnom su škole državne, a ako su privatne, onda su većinom katoličke. Miješane su, upisuju i dječake i djevojčice. Izuzetak su dvije – škola Mariama Ba na otoku Goreeu, koja upisuje 25 najboljih senegalskih djevojčica, te škola za dječake u Saint Louisu.

Ipak, što se tiče žena i postotka djevojčica u državnim školama, situacija nije baš optimistična. Samo njih 66 posto završi srednju školu. Žene u Senegalu još nisu ravnopravne, a razlog je tradicionalni pogled na ženu kao nešto sveto, nešto što treba čuvati i odvajati od javnog života. Stoga, ako roditelji ne dopuštaju da njihova kći ide u školu, onda je to tako bez obzira na činjenicu da je školovanje obavezno. Unatoč tome, djevojčice u školama postižu iznimne rezultate, a malo-pomalo ima sve više škola u kojima čine i znatnu većinu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | eathink2015.org ]

Ana GRBČIĆ i Marija RONČEVIĆ

………..

VEZANI ČLANCI