Proljetni ophod kraljica ili Ljelja iz Gorjana kraj Đakova

 

 

Na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2009. godine upisan je hrvatski Proljetni ophod kraljica ili Ljelja iz Gorjana kraj Đakova. O blagdanu Duhova djevojke iz Gorjana odjevene kao kraljevi (s mačevima i muškim šeširima stožasto okićenim cvijećem i ukrasima) i kraljice (s nevjestinskim vjenčićima na glavi) obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i mačevnog plesa. Više o običaju doznaj iz videa.

 

 

Male projektne aktivnosti

DRUŽBA LJELJA ZA MAŠKARE

Okupi prijateljice i trojicu prijatelja pa sastavite družbu Ljelja. Osam djevojčica neka preuzme ulogu kraljeva, a četiri ulogu kraljica. Dvojica dječaka neka preuzmu uloge prosjaka (idu na čelu povorke: primaju i nose dobivene darove). Treći dječak neka bude svirac – gajdaš. Iz videa doznajte kako se družba ponaša u ophodu, što pjevaju, kako plešu i kako su odjeveni. Pokušajte ih u tomu oponašati: pripremite svoj mali ophod i prikažite ga u vrijeme maškara.

 

ŠEŠIRI LJELJA

Potraži fotografije i videozapise na kojima se dobro vide detalji uresa na šeširima Ljelja. Odaberi materijale, potrudi se oko ukrasa i napravi još raskošniji šešir Ljelja od šešira koje si vidio/vidjela na fotografijama.

RJEČNIK SAČUVANOG VREMENA

U članku na http://drum.hr/godisnji-proljetni-ophod-gorjanskih-ljelja/ pronađi opis odjeće kraljeva i kraljica, izdvoji nazive pojedinih dijelova nošnje te ih objasni natuknicom i ilustracijom. Sastavi od toga mali Rječnik sačuvanog vremena.

MAČEVNI PLESOVI

Istraži i ostale hrvatske mačevne plesove: korčulansku morešku, kumpanije, lastovsko pokladarsko kolo, bijele maškare iz Putnikovića na Pelješcu i kolo bokeljske mornarice. Pronađi tekstove, fotografije i videozapise o tim mačevnim plesovima te ih predstavi trominutnom prezentacijom.

PJESMA KRALJEVA I KRALJICA

U ulomku iz knjige Gorjanske ljelje Ivana Lovića objavljenome na http://macevni-plesovi.org/obicaji/ophod-gorjanskih-ljelja/ pronađi tekstove deseteračkih pjesama koje ljelje pjevaju u ophodu. Nagovori nekoliko prijateljica i prijatelja da zajedno uvježbate pjevanje neke od njih. Pomoći će vam snimke s Youtubea.

LADO ELEKTROVIZUALIZACIJA

Koja su dva zaštićena dobra hrvatske nematerijalne baštine s UNESCO-va popisa spojena u vizualizaciji na https://www.youtube.com/watch?v=3qhEBzV1r4A? Pokušaj kombinirajući i obrađujući fotografije, video i glazbu s interneta napraviti svoju modernu multimedijalnu vizualizaciju pjesme ljelja.

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…