Časopisi

Smib i Modra lasta - edukativno-zabavni časopisi za sve generacije

Edukativno-zabavni časopisi Smib i Modra lasta do sada su odgojili brojne generacije učenika u osnovnim školama, a sada su prilagođeni novim generacijama djece. Oni učenicima pomažu u otkrivanju i istraživanju svijeta, učenju novoga gradiva u školi, potiču i afirmiraju stvaralaštvo djece i mladih, te ih upoznaju sa zanimljivim sadržajima iz književnosti, glazbe, filma, sporta, mode, ekologije... Osim toga, najbolji su saveznici učiteljima i roditeljima.


O Smibu

 
SMIB je poučno-zabavni list za djecu primjeren iskustvu i mogućnostima djece u dobi od pet do deset godina.

Ponajprije je namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, ali i djeci starije vrtićke dobi te djeci i odraslima koji pohađaju specijalne škole. Služi i u radu hrvatske nastave u inozemstvu.

Odabirom zanimljivih sadržaja i originalnim pristupom određenim temama nastoji biti dopuna školskog programa. Svojim sadržajem prati nastavni plan i program.

Koristan je za školu u prirodi, odličan za dopunsku i dodatnu nastavu, izvrstan za cjelodnevni boravak, prikladan u radu s djecom s posebnim potrebama.

MINI POVIJEST SMIBA

Smib je nastao na tradicijama Smilja, najdugovječnijega hrvatskog dječjeg časopisa, i Bosiljka, prvog hrvatskog dječjeg časopisa.

školska knjiga je prvi broj Smilja i Bosilja - Smiba objavila školske godine 1969./1970.

(1. 2. 1970). Otad kontinuirano izlazi ne odustajući od temeljnog smisla svoga postojanja - kreativne suradnje uredništva s učenicima, roditeljima i školama.

NOVO U SMIBU U ŠOLSKOJ GODINI 2016/2017

Staza znanja – o različitim životnim temama učimo krećući se stazom prepunom zanimljivosti i raznolikih zadataka.

Vodič za učitelje i roditelje – uz pomoć skraćenih oznaka u Smibu, učitelji i roditelji mogu lakše uočiti za koje predmete sadržaj pojedine rubrike može biti poticaj ili pomoć u učenju.

 

 

O Modroj lastiModra lasta je mjesečnik za učenike viših razreda osnovne škole, utemeljen 1954. godine u zagrebačkoj školi Trnjanska, gdje je učitelj Josip Sabolović sa svojim učenicima na početku školske godine 1954./1955. objavio prvi broj školskog lista Djeca za djecu. Uskoro su u listu počeli surađivati i učenici drugih zagrebačkih škola, a zatim i iz drugih mjesta. Malo pomalo na stranicama lista svojim su se prilozima počeli javljati i odrasli, s ilustracijama, pjesmama, pričama, člancima o popularnoj znanosti. Zato je trebalo promijeniti naziv lista. Uredništvo je pozvalo čitatelje da odaberu novo ime. Najzanimljiviji su prijedlozi objavljeni, a najviše je glasova dobio prijedlog Plava lasta. Budući da je već postojao Plavi vjesnik, Lasta je postala Modra lasta.

 

Pokroviteljica literalnih dječjih smotra

Modra lasta je uvijek bila avangardna. Prije više od 40 godina prokrčila je put za prodor stripa u nastavu. Brojni tekstovi objavljeni u Modroj lasti, čiji su autori djeca i afirmirani umjetnici, našli su svoje mjesto u čitankama, jezičnim priručnicima te udžbenicima iz različitih predmeta. Modra lasta je pokroviteljica literarnih dječjih smotra u Žminju (za čakavsko narječje), Zlataru (za kajkavsko narječje) i Cerniku (za štokavsko narječje) te niza drugih stvaralačkih smotra i natječaja diljem Hrvatske.

Izravna komunikacija s čitateljstvom

Osim putem Facebooka (https://www.facebook.com/modra.lasta.hr) časopis na više načina njeguje stalnu izravnu komunikaciju s čitateljstvom: urednici posjećuju škole i održavaju predavanja i radionice te povremeno ugošćuju učenike iz najrazličitijih krajeva Hrvatske u prostorima školske knjige, gdje se održavaju književni susreti, predavanja, kvizovi i kreativne radionice.

Nezaboravni Lastan

U Modroj lasti je svojevrsna institucija i gotovo opći pojam Lastan, tajanstvena osoba koja već više od 40 godina odgovara na pisma čitatelja i na svoj im osebujan, poluozbiljan-polušaljiv način, pomaže u rješavanju problema odrastanja.

Suradnici Modre laste

I na kraju nije nevažno spomenuti da su svoje prve pokušaje u Modroj lasti objavili danas poznati i priznati znanstvenici, umjetnici, novinari, športaši. A koliki je tek broj onih običnih, malih čitatelja kojima je svaki susret s omiljenim časopisom omogućio lakše i sretnije odrastanje!

ZAŠTO ČITATI MODRU LASTU?

TEMA BROJA

U Modroj lasti možete naći pregršt zanimljivih tema čija je svrha da vam budu poticaj u učenju i daljnjem stjecanju znanja! A znanje je neprocjenjivo obogaćivanje našeg života!

MOGU JA TO

Pronađite savjete za probleme koji vas muče: kako se motivirati na učenje, kako ostati pozitivan, kako se stječe samokontrola, kako riješiti svoje ljubavne i druge probleme...

MISTERY PLANET

U Modroj lasti pronaći ćete priče koju su tokom povijesti slovile kao najnevjerojatnije, najčudnije i najneobičnije. Tajne našeg i drugih planeta zaokupljaju našu maštu i zadivljuju nas!

DIGITALNA ZONA

Uz Modru lastu usvajajte vještine vezane za nove tehnologije, razvijajte pismenost i vještine potrebne u suvremenom digitalnom svijetu. Naučite kako ispravno komunicirati na internetu...

IDOLI

U Modroj lasti pišemo o vašim idolima iz svijeta glazbe, filma, sporta, znanosti, umjetnosti...

Vodimo vas u svijet osoba čiji nam životni put i uspjeh može poslužiti kao inspiracija kako možemo uspjeti u onome što želimo.

SVIJET MODE I LJEPOTE

Modra lasta vaš je vodič u svijet ljepote, zdravlja i trendova... želimo da se osjećate bolje i ljepše kako biste postali nezavisniji i smouvjereniji u onome što radite i kako se razvijate!

U MODROJ LASTI PRONAĆI ĆETE JOŠ...

Postere, stripove, mozgalice, chat s Lastanom, S.O.S. pitanja i odgovore, vaše pismene i likovne radove, horoskop...

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Stručno usavršavanje u Rigi

Stručno usavršavanje u Rigi

… ispred OŠ don Lovre Katića…

Školski portal: Bakin vrt u mojem tanjuru

Bakin vrt u mojem tanjuru

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je…

Školski portal: Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Pored jedne je biljke postavljen zvučnik…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…