Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
UČENJE NA DALJINU [LJETNI SERIJAL]
Google Forms [obrasci]
objavljeno: 9. srpnja 2020.

✿ ŠTO JE GOOGLE FORMS ✿ Google Forms [Google obrasci]  aplikacija je za „administraciju istraživanja.“ Ova aplikacija je također dio besplatnog uredskog Google paketa [od 16.3.2020. dio tzv. Google Suita]. Iako se to ne bi moglo zaključiti prema samom opisu aplikacije, Google Forms je aplikacija koja je iznimno pogodna i korisna u izradi nastavnih materijala za rad u razredu.

KAKO SE GOOGLE FORMS MOŽE KORISTITI U RADU S UČENICIMA?

Google Forms aplikacija ima brojne mogućnosti koje su pogodne za rad s učenicima. Neke od tih mogućnosti su:
anketni upitnik [npr. ukoliko želite napraviti razrednu sociometriju iz koje ćete moći zaključiti kakvi su odnosi u razredu, upitnik koji popunjavaju učenici o odnosu sa svojim roditeljima ili kao upitnik na kraju nekog nastavnog sata kao povratnu informaciju o uspješnosti izvedenog sata- tzv. „izlazne kartice.“]

kviz [kviz nakon određene nastavne cjeline ili svake pojedine nastavne jedinice]
Budući da je organizacijom obrasca kao kviza omogućeno bodovanje pitanja te se automatski prikazuje ukupan broj bodova u kvizu obrasce je moguće koristiti i kao oblik vrednovanja učeničkog znanja nakon usvajanja određene nastavne cjeline.

digitalni Escape room [„Kviz s ključem“] oblik igre u kojoj učenici trebaju prvo upisati „ključ“- određenu riječ ili odgovor na neko pitanje/zadatak kako bi pristupili igri.

Svaka od navedenih mogućnosti bit će detaljno [„korak po korak“] opisana u narednim člancima. Sve što izrađujete u Google formsu te ostalim aplikacijama koje su dio Google besplatnog uredskog paketa se automatski pohranjuje  na Vaš Google Disk.

KAKO  I GDJE PRONAĆI GOOGLE FORMS?

Postoje dva načina kako pristupiti Google Formsu [Google obrascima].

Prijava na Google račun je obavezna za oba načina pristupa Google Formsu.

1. način

a] Otvorite preglednik Google i prijavite se svojim Google računom [ukoliko ste već prijavljeni u desnom kutu će biti vidljiva Vaša slika i korisničko ime]. Kod prijave odaberite neki od ponuđenih računa ili kliknuti na opciju „Dodaj još jedan račun“ [unijeti e- mail i lozniku].

Slika 1. Prijava

b] Kliknuti na „kvadrat“ uz Vašu sliku i odabrati Disk [Google Disk]

Slika 2. Pronaći Forms/obrasce unutar Diska

Kada kliknete na opciju Google Forms [Google obrasci] otvorit će se prozor Google Formsa u kojem možete početi izrađivati Vaše kvizove, ankete, Escape room itd.

Slika 3. Odabrati + [novo]

Slika 4. Prazan obrazac

2. način

Drugi način pristupa Google Formsu [Google obrascima] je puno jednostavniji i pregledniji, pogotovo kada želite pronaći određeni kviz ili anketu koja se nalazi na Vašem Google Disku.
U tražilicu upišete google forms i kliknete enter. Zatim odaberete 2.opciju po redu- Google Forms-Sign- in [ukoliko slučajno niste prijavljeni na svoj Google račun, automatski će Vam se pojaviti mogućnost da se prijavite].

Kada kliknete na 2.poveznicu [Google Forms, Sign-in] otvorit će Vam se popis svih obrazaca koje ste dosad napravili. U istom prozoru imate opciju napraviti novi obrazac ili pretraživati Vaše postojeće obrasce [potrebno upisati naslov obrasca kojeg tražite – naziv koji  ste mu dali].

Slika 5. Prijava

* Iako je prvi način puno kompliciraniji od drugog, potrebno je poznavati oba načina kako biste nesmetano mogli pratiti i uređivati Vaše obrasce. Kako je već rečeno, svi obrasci se automatski pohranjuju [spremaju] na Vaš Google Disk kao i sve promjene te im možete pristupiti s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme, uz uvjet da imate pristup internetu.
Nadam se da će Vas ovaj članak zainteresirati da proučite Google Forms te sami izradite primjere obrazaca za svoj razred.

Slika 6. Svi vaši obrasci [forms] smješteni su na jednom mjestu

Za više informacija o Google Formsu kliknite OVDJE i pogledajte snimku

O načinima izrade kvizova, anketa i Escape rooma, vrstama pitanja koja se mogu postaviti u Google Formsu [Google obrascima], načinu imenovanja obrazaca i ostalim postupcima izrade jednog obrasca bit će riječ u sljedećim člancima.

Kopije gotovih obrazaca koje možete preuzeti i uređivati po vlastitom izboru

Jedna je mačka jela slatkiše

Preračunavanje mjernih jedinica

Višeračunske radnje

Promet 3.razred

■ Piše:  Angelina JAKOPIN VUK  ■ novopridošla sam u „krug učiteljica razredne nastave [modul: informatika] ■ “ Volim učiti o novim mogućnostima poučavanja putem IKT tehnologije kao i pokazati drugima vlastite primjere rada koristeći spomenuto. Želja mi je pokazati kako svi mogu naučiti koristiti web alate i IK tehnologiju i time dodatno zainteresirati učenike za predviđene nastavne sadržaje. Drugim riječima, volim učiti, raditi, osmišljavati i gledati svijet „očima učenika.“

■ Nastavak 1. ■ Digitalno učenje i digitalni alati