Engleski jezik
OŠ „JOSIP KOZARAC” SOLJANI ■ ENGLESKI JEZIK
Europski dan jezika obilježen eTwinning projektom
objavljeno: 13. srpnja 2021.

Europski dan jezika, koji se obilježava svake godine 26. rujna, u Osnovnoj školi „Josip Kozarac” Soljani učenici od 5. do 8. razreda obilježili su eTwinning projektom „European day of languages 2020” tijekom redovne nastave engleskog jezika.

Projekt „European day of languages 2020″ odradili smo u suradnji s 27 škola partnera iz 11 različitih europskih zemalja (Francuska, Turska, Poljska, Italija, Grčka, Hrvatska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunjska i Njemačka). Cilj je projekta bio kod učenika razviti svijest o postojanju različitih jezika i kultura, razviti odgovornost prema očuvanju vlastitog jezika i poštivanju kulturalnih različitosti.

   Učenici su tijekom prvog tjedna nastave izradili razglednice koje su kreativno ukrasili hrvatskim i slavonskim motivima i na taj način školama partnerima pokušali predstaviti svoju državu, a ponajviše Slavoniju. Na razglednicama su na hrvatskom i engleskom jeziku zapisali tri ključne riječi projekta: „peace” (mir), „love” (ljubav) i „tolerance” (tolerancija) te poželjeli svim sudionicima projekta sretan Europski dan jezika.

Kako bismo ostale učenike u projektu upoznali s Hrvatskom i hrvatskim jezikom, izradili smo i radne listiće na kojima su morali pronaći informacije o Hrvatskoj, kao i mali Hrvatsko-engleski rječnik. Svoje su znanje mogli provjeriti i online igrama i kvizovima o europskim jezicima, Hrvatskoj i hrvatskom jeziku koje smo za njih izradili.

Igre možete odigratiučitavanjem QR kôdova na slici ispod ili ih potražiti na našoj Padlet stranici projekta zajedno s našim ostalim projektnim aktivnostima. 

   Nedugo nakon što smo poslali svoje razglednice, u našu su školu počele stizati razglednice iz svih škola partnera koje su naši učenici nestrpljivo iščekivali. Učenici su se jako razveselili razglednicama kojima smo započeli svoje virtualno putovanje Europom i pomoću kojih su učenici naučili kako se pišu i izgovaraju tri ključne riječi projekta na različitim europskim jezicima, kao i zanimljive činjenice o državama partnerima i njihovoj kulturi. Izradili smo i pano sa svim pristiglim razglednicama koji je pobudio veliko zanimanje ostalih učenika u školi.

   Učenici su 7. razreda u iščekivanju Europskog dana jezika proučili pozdrave na europskim jezicima, naučili ih pisati i izgovarati te su izradili pano o pozdravima i zastavama europskih država, snimili se i izradili video naziva „’Hello’ in different European languages” koji možete pogledati OVDJE.

   Na sam Europski dan jezika , 26. rujna, naši su učenici rado odigrali razne online i offline igre koje su škole partneri pripremili o svojim državama i jezicima.

  Svaki je razred imao zadatak izraditi dodatnu projektu aktivnost ilustrirajući ljepotu, raznolikost i kompleksnost, ali i sličnosti europskih jezika. Učenici su 5. razreda izradili postere osmislivši ih crtežima i riječima različitih europskih jezika.

   Aktivnosti smo i zadatke povezali i s eTwinning projektom „Webclassroom/Webučionica 2.0” kojem je cilj da se učenici nauče koristiti raznim digitalnim alatima, a za ove smo aktivnosti  izabrati Canvu, WordArt, Bitmoji i ChatterPix. Učenici 6. a razreda izradili su oblake riječi  različitih europskih jezika koristeći alat WordArt.

    Učenici su 7. razreda bili vrijedni i naučili su se koristiti dvjema novim aplikacijama, a to su Bitmoji u kojoj su izradili svoje avatare i ChatterPix u kojoj su izradili animirane slike. Pogledajte ih OVDJE.

Učenici su 8. razreda koristeći se Canvom izradili plakate osmislivši ih palindromima, izrekama, poslovicama, idiomima i specifičnim riječima različitih europskih jezika.

   Tijekom listopada smo iskoristili i Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2020) povezavši ga s projektom tako što su učenici 6. a razreda odradili projektnu aktivnost „Language Day Game” partnera iz Grčke i s učiteljicom informatike Marinom Blaževac programirali m:Botove da se kreću po karti i pronalaze pozdrav „Hello!” na različitim europskim jezicima.

 Konačni je proizvod suradnje među školama partnerima e-časopis „European Day of Languages 2020” koji sadrži prikaz svih projektnih aktivnosti škola i zemalja koje su sudjelovale u projektu.

e-časopis „European Day of Languages 2020”

Kako bismo zaokružili cijeli projekt, svi su učenici i učitelji proveli evaluaciju projekta te ga pozitivno ocijenili izrazivši želju za sudjelovanjem u sličnom eTwinning projektu iduće nastavne godine, a najdraža im je aktivnost bila pregledavanje razglednica koje su im poslali škole partneri.

   Učenicima su dodijeljene i potvrde za aktivno sudjelovanje u projektu, a sav njihov trud i rad možete pogledati u ovom videu. Kliknite!  

   Veselimo se sljedećem Europskom danu jezika i novim eTwinning projektima!

 Piše: Adrijana ROŽDIJEVAC, profesorica engleskog jezika i filozofije, učitelj mentor  Osnovna škola „Josip Kozarac” Soljani