Matematika
POMOĆ U NASTAVI NA DALJINU I BLIZINU
Digitalna tablica množenja
objavljeno: 22. lipnja 2020.

Kod usvajanja tablice množenja, nakon razumijevanja pojma množenja, učenicima preostaje vježbanje i ponavljanje dok je u potpunosti ne usvoje i nauče napamet.

Kako bih im olakšala i pomogla u bržem memoriranju izrađivala sam im različite dodatne materijale za nastavu u obliku listića ili digitalnih vježbi koje su oni prihvaćali kao nagradu i igru.

Prva inačica digitalne tablice množenja nastala je još prošle godine u alatu Genially kao dodatni materijal koji sam koristila za ponavljanje prije obrade pisanog množenja. Pomoću nje su ponavljali množenje zadanim brojem. Ti dijelovi interaktivnih predložaka ostali su zaboravljeni u mapama mog korisničkog računa jer su učenici s lakoćom usvajali nove sadržaje i više im nisu bili potrebni.

Prisjetila sam ih se za vrijeme održavanja nastave na daljinu zbog učenice koja radi po redovitom programu uz prilagodbu. Kako ne bi koristila kalkulator i kako bi svaki zadatak vizualno doživjela i što više upamtila, izradila sam novu verziju digitalne tablice množenja. Na njenu email adresu sam poslala poveznicu na interaktivnu sliku tablice množenja, a njenoj majci sam poslala zip datoteku pa joj je tablica bila dostupna na računalu offline.

Tablica množenja je izrađena kao interaktivna slika u alatu Genially. Predložak i interaktivne elemente sam izradila koristeći oblike (shapes), sjenčanje i nijansiranje boja. Pomoću animacije skrivanja elementa, dodirom mišem ili prstom odabrane „pločice“, prikazuje se umnožak brojeva.

Prednost ovakve tablice množenja je u tome što za njeno korištenje nije potrebna digitalna pismenost i svi je mogu koristiti. Dostupna je i jednako funkcionalna na svim uređajima – računalu, interaktivnoj ploči, tabletu i mobitelu. Vrlo rijetko se može pojaviti problem sažimanja pozadinske slike kod pojedinih tipova mobitela s manjom rezolucijom.

Mogućnost preuzimanja i instaliranja na računalo riješilo je probleme koje smo imali s nestabilnom internetskom vezom.

Vjerujem da će ova tablica množenja biti korisna i učiteljima i učenicima.

Izradila sam dvije verzije i dijelim poveznice na njih.

Prva je jednostavnija i funkcionalna na svim uređajima. Može se koristiti u svim etapama i oblicima nastave. Raspakirana zip datoteka na računalu može raditi i bez internetske veze.

Tablica množenja i zip datoteka koju možete preuzeti

Druga inačica ima i video dodatak. Klikom na umnožak u „prozoru“ pojavljuje se kratki videozapis s brojevnim izrazom. Nedostatak ove tablice je što je funkcionalna samo na računalu i interaktivnoj ploči uz obveznu internetsku vezu. Zbog strukture interaktivnih slojeva u samom alatu ne može se koristiti na tabletu ili pametnom telefonu. Ova tablica je pogodna za početno učenje tablice množenja.

Tablica množenja s video dodatkom

■ Piše: Ksenija LEKIĆ, učiteljica razredne nastave ■ Osnovna škola Novska ■