Iz drugih medija
KORISNE APLIKACIJE
10 aplikacija za poboljšanje pamćenja
objavljeno: 1. lipnja 2020.

Tko ne bi želio imati bolje pamćenje? Danas vam donosimo nekoliko aplikacija koje možda nude odgovor na to pitanje.

KOJE SU NAJBOLJE APLIKACIJE ZA POBOLJŠANJE PAMĆENJA?

Peak  

Peak je aplikacija za vježbanje mozga razvijena u suradnji sa stručnjacima iz vodećih akademskih institucija poput Cambridgea i NYU. Peak se koristi slagalicama i igrama da bi poboljšao vaše pamćenje, vještine rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

Eidetic

Eidetic je aplikacija za intervalno ponavljanje koja vam pomaže prisjetiti se telefonskih brojeva, zanimljivih riječi ili činjenica i drugih bitnih informacija. Intervalno ponavljanje svodi se na intervalni tempo učenja i ponavljanja u vremenu  što vašem mozgu omogućuje bolje pamćenje novih informacija. U tome se razlikuje od štrebanja napamet gdje samo u jednom obliku prolazite kroz informacije i vaš mozak ne dobiva prigodu učvrstiti memoriranje. Štrebanje možda funkcionira za kratkoročno pamćenje, ali za dugoročno zadržavanje informacija potrebno je intervalno ponavljanje.

Aaptiv

Studije pokazuju da vježbanje poboljšava pamćenje i druge moždane funkcije, stoga aplikacija Aaptiv može biti korak koji možete napraviti u svrhu poboljšanja pamćenja.

Hibou

Hibou je alat za naglašavanje i intervalno ponavljanje svega onoga što pročitate uz pomoć mrežnog pretraživača. Ta ekstenzija za Chrome pomaže označiti sve ono što smatrate zanimljivim na internetu. Također možete dodati bilješku svemu što označite/naglasite da biste to smjestili u jasniji kontekst. Svaki  tekst koji označite odlazi na čekanje gdje je spremljen do vremena ponavljanja.

Elevate

Elevate je jedna od najpopularnijih aplikacija na tržištu. Omogućuje vam razviti vaše vještine u više od 40 igara za poboljšavanje produktivnosti i samopouzdanja. Elevate je usmjeren na vještine poput matematike, čitanja, pisanja, razgovaranja te pamćenja utemeljenoga na slušanju.

Cognito

Cognito je aplikacija koja nalikuje na igru s tajnim agentima i misijama špijuniranja  te u obliku igre nudi testove pamćenja, logike i igre riječi, ali i prati kako se vaše vještine s vremenom poboljšavaju.

Fit Brains Trainer

FitBrains Trainer ima više od 35 igara grupiranih u različite sesije za vježbanje koje će vam pomoći testirati pamćenje, koncentraciju, jezične i druge vještine.

Clockwork Brain

Aplikacija nudi niz zabavnih i izazovnih igara, stvorenih za provjeru kognitivnih vještina u pet područja. To su pamćenje, pozornost, apstraktno razmišljanje, spretnost i jezik.

Cognifit

Cognifit je interaktivna aplikacija koja pomaže stimulirati kognitivne vještine u obliku svakodnevnoga personaliziranoga vježbanja. Usporedite svoje kognitivne vještine s ostatkom svijeta i aktivirajte mozak uz pomoć izazova za mozak, memorijskih igara, slagalica i još mnogo toga.

Decoder

Decoder poboljšava pamćenje poboljšavanjem koncentracije. Ta aplikacija uvest će vas u sedam različitih načina igranja. „Posvetite samo pet minuta dnevno igranju na toj aplikaciji i počet ćete zapažati korisne učinke tijekom idućih nekoliko dana“, tvrdi njihova mrežna stranica.

■ NAPOMENA ■ Australija: InformED je portal koji ljudima u obrazovanju nudi sadržaje uz koje se mogu upoznati s edukacijskom tehnologijom, uključiti se u rasprave o pedagogiji  te bolje razumjeti razvojnu psihologiju. ■ izvornik: hopencolleges.edu.au ■ Photo by Siora Photography on Unsplash ■