Iz drugih medija
OŠ "BIJAĆI" KAŠTEL NOVI ■ ‘KRENULI U RAT‘ S POŠASTI ZVANOM INTERNET
U Kaštelima je proveden zanimljiv eksperiment: evo što je ekipa radila bez signala i ekrana
objavljeno: 5. svibnja 2022.

Statistike otkrivaju zastrašujuće podatke – svaki drugi učenik ovisan je o internetu, pa slobodno možemo kazati: Ovisnost o internetu – ovisnost je novog doba.

Stručnjaci savjetuju kako se djeci ne treba u potpunosti ukinuti pristup internetu jer to, kao i u slučaju odraslih, nije moguće i može izazvati suprotan učinak, pa će dijete iz pobune internet htjeti koristiti još više.

Stoga ako primijetite da dijete pokazuje simptome ovisnosti, evo nekoliko savjeta: potaknite dijete na neke druge igre, aktivnosti i interese, prilagođene njihovoj dobi, potaknite dijete da, umjesto dugotrajnog pregledavanja istog crtića ili pjesmice na internetu, radi nešto kreativnije kako bi kvalitetnije provelo vrijeme.

A kako barem na jedan dan djecu maknuti s interneta i podučavati ih nekim drugim vrijednostima osmislila je jedna od najdugovječnijih hrvatskih ravnateljica, Jadranka ŠOŠIĆ – alfa i omega kaštelanske osmoljetke Bijaći gdje smo proveli jedan dan s učenicima koji su umjesto surfanja internetom, taj dan kuhali, vezli zlatovez, kopali, sadili cvijeće, slikali…

Uz podršku roditelja i školskog kolektiva, u ovoj kaštelanskoj školi organiziran je Dan bez informacijsko-komunikacijske tehnologije “Day off”– nastava u opuštenijem i ležernijem tonu.

– Danas djeca već u kolicima gledaju u mobitele. Roditeljima je vjerojatno lakše da im daju mobitel i imaju malo mira. Svakodnevnim korištenjem mobitela, tableta, laptopa utječe se na psihofizički razvoj djeteta.

Svjesni smo da je u 21. stoljeću korištenje tehnologije nešto što je normalno. No, korištenje digitalnih tehnologija treba biti u kontroliranim uvjetima. Možda sam staromodna, ali s timom kolega pokušavamo ići ukorak s vremenom.

Tehnologija se brzo razvija i svjesni smo da je i u ovo pandemijsko doba korištenje interneta sigurno olakšalo nastavu. Već prije više od dvije godine, prije početka epidemije koronavirusa, htjeli smo napraviti jedan mali iskorak s ovim projektom. Osvijestiti djecu kako mogu na drukčiji način upotpuniti svoje slobodno vrijeme.

Nakon provedenog Dana bez informacijsko-komunikacijske tehnologije, svi smo zadovoljni jer je odaziv djece bio odličan. Organizirali smo više od 20 radionica u sklopu nastavnih i izvannastavnih aktivnosti.

SRČIKE I ZLATOVEZ

Radili smo golubice od srčike smokve, umirovljenica je učila djecu plesti maslinove grančice, izrađivali smo uskrsne ukrase, savladavali početne korake u izradi zlatoveza.

A kako primjećujemo da je kvalitetna prehrana veliki problem, organizirali smo i dvije kulinarske radionice. U jednoj smo kuhali varivo, a u drugoj pržili fritule. Djeca su bila oduševljena. Sve su s guštom pojela, što potvrđuje da smo na dobrom tragu.

Mišljenja smo da je djecu potrebno uključiti u što više aktivnosti zajedno s roditeljima. Znam da je roditeljima lakše dati djeci mobitel ili tablet kad dođu umorni s posla, ali uključimo djecu u svakodnevne kućanske poslove. Na taj način činimo dobro za njihov razvoj.

U provedenim aktivnostima tijekom Dana bez informacijsko-komunikacijske tehnologije poseban je naglasak stavljen na tradicionalne plesove i stare društvene igre. Današnja se djeca rijetko igraju na franje, trlju, zogu, laštik, povlačenje konopa… Odlično su se zabavili. Pokazali smo im da se mogu zabaviti i bez mobitela – ponosno nam rezimira projektni dan u školi Bijaći, ravnateljica Šošić. Cijeli tekst PROČITAJTE OVDJE.

■ IZ DRUGIH MEDIJA | slobodnadalmacija.hr