Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA VRGORAC
Adrianina čitaonica
objavljeno: 13. srpnja 2020.

Svi već puno toga znamo o važnosti i dobrobitima čitanja od najranije dobi. Kako za vrijeme trajanja pandemije uzrokovane koronavirusom i izvođenja nastave na daljinu učenici i djeca vrtićke dobi nisu mogli do knjižnice, gdje redovito organiziram čitanje priča za najmlađe, razmišljala sam kako u tim neobičnim, nesvakidašnjim okolnostima doprinijeti razvijanju ljubavi prema čitanju.

Tako se rodila ideja o ADRIANINOJ ČITAONICI. Ideju su mi pomogla osmisliti i ostvariti moja djeca školarci. Moj sin, petoškolac, predložio mi je da čitam priče za djecu, a on će ih snimiti i postaviti na YouTube kanal kako bi svima koji žele slušati priče bile dostupne tijekom nastave na daljinu. Odvažila sam se i prvi pokušaj smo uspješno snimili.

Odlučila sam djeci predstaviti knjigu basni i priča koju sam dobila u ranom djetinjstvu na poklon od svoga strica. Bila je to prva knjiga na poklon u mom životu koja mi je pomogla razviti ljubav prema čitanju. Predivne živopisne ilustracije i mnoštvo kratkih poučnih basni s kojima sam se saživjela.

 I nikad mi nije bilo dosta.

A upravo učenici razredne nastave u ovo vrijeme obrađuju basne. Tako mogu pomoći i djeci i učiteljicama.

Prva basna polučila je uspjeh, puno pozitivnih komentara, pregleda. Stigle su nam poruke čak iz susjedne države kako su djeca uživala slušati basnu prije spavanja. I tako je Adrianina čitaonica zaživjela i morala nastaviti svoj put. Sretna sam što su je mnoge učiteljice koristile u nastavi na daljinu, što su priče čula mnoga djeca, a neke kolegice knjižničarke su je uvrstile i u svoje virtualne knjižnice ili u digitalne materijale za nastavu.

Kako je potrebno poštivati autorska prava, a posebno to  trebaju činiti knjižničari koji o tome najviše i znaju, birala sam samo one priče koje ne podliježu tim pravima, a koje mogu biti korisne u nastavi. Obilježili smo prigodnom pričom i neke važne nadnevke, poput obljetnice rođenja Ivane Brlić – Mažuranić.

Uvijek djeci poručujem:

Čitajte i sanjarite! Nema ljepšega od toga. A kada ne možete do priče, tu je moja virtualna čitaonica. Neobična vremena stvaraju neobične ideje. I tko zna što budućnost nosi?!

■ Piše: Adriana TURIĆ ERCEG, prof. i dipl. knjiž. | stručna suradnica knjižničarka ■  OŠ Vrgorac ■