Iz školskog svijeta
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE
Čitanje s razumijevanjem – novi izazov učenicima
objavljeno: 13. listopada 2020.

Nakon iznimno uspješne provedbe Eramsus+ projekta „SLAM“, tim učitelja Osnovne škole Fran Koncelak Drnje odlučio je napisati projekt za razvoj čitalačke pismenosti naziva „TITLE – Teaching, Improving and Training Literacy Education“.

„Ove je godine Agencija za mobilnosti i programe EU odobrila svega 16 projekata, a projekt naše škole bio je visoko rangiran, ocijenjen kao treći najbolji u državi s ostvarena 93 boda. Uz nas su partneri na projektu škole iz Estonije, Portugala i Italije.“ – kaže koordinatorica projekta Renata TIŠLER.

Glavni su ciljevi projekta razvoj čitalačke i jezične pismenosti te popularizacija čitanja knjiga i znanstvenih članaka, a uključeni su učenici od petog do osmog razreda matične škole u Drnju i Područne škole Josipa Generalića, Hlebine.

Prema riječima učiteljice Elene BELEC želja je Erasmus+ tima podučiti djecu raznim vještinama koje će im olakšati cjeloživotno učenje aktivnim metodama rada poput kreativnog pisanja, kritičkog razmišljanja i kolaborativnog učenja koje su im potrebne za sve nastavne predmete. I ostale članice tima – učiteljice Dunja VALENČAK, Ana TUSTONJIĆ DOMBAJ, Ksenija VAROVIĆ, Stjepana KADIĆ, Martina HRASTIĆ FARKAŠ, Andrea PANDURIĆ, Ksenija MARIĆ i Adela STILIN naučit će učenike kako pristupiti različitim vrstama teksta i kako ih čitati s razumijevanjem što će razviti njihovo opće znanje, razumijevanje konteksta, ali i poboljšati uspjeh u školi.

Aktivnim sudjelovanjem u projektu učenici će naučiti prepoznati lažne i senzacionalističke vijesti te pretraživati znanstvene članke.

„Unutar dvije godine, koliko će trajati projekt, planirane su brojne aktivnosti, a zbog pandemije morat ćemo biti kreativni u provođenju istih. Jedna je od glavnih aktivnosti i kreativno izražavanje – pisanjem grafičke novele, stvaranjem ilustriranih karti te izradom taktilnih knjiga.“ –  naglasila je članica tima Ana Tustonjić Dombaj.

■ Piše: Renata TIŠLER, soc. pedagog, koordinatorica projekta ■ OŠ Fran Koncelak, Drnje ■