Iz školskog svijeta
■ OSNOVNA ŠKOLA SUHOPOLJE ■
Kamp matematike uz more
objavljeno: 1. studenoga 2023.

U sklopu projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske u Šibeniku je od 19. do 25. listopada održan ljetni „Kamp matematike“. Uz Osječko–baranjsku županiju, nositelja odobrenog projekta, i Virovitičko-podravska županija, također, aktivno sudjeluje u njegovoj realizaciji.  

Našu su Virovitičko–podravsku županiju na toj edukativnoj manifestaciji predstavljali mali i bistri matematičari iz Osnovne škole Suhopolje, Osnovne škole Josipa Kozarca, Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, učenici Osnovne škole Davor Trstenjak, Čađavica; Osnovne škole Mikleuš te učenici dviju virovitičkih osnovnih škola: Osnovne škole Vladimira Nazora i Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

Lovro Čubelić, Adrian Lukačević i Sara Perković,učenici petih razreda OŠ Suhopolje,pokazali su kako i naša škola odgaja i stvara talentirane logičare i znalce.

Tijekom održavanja Kampa naglasak je bio na ciljevima čitavog projekta, jačanju interesa kod učenika za znanstvena područja, popularizaciji STEM kompetencija te jačanju pedagoških i metodičkih kompetencija samih učitelja.

Svakodnevnim predavanjima, radionicama i igraonicama, bogatog matematičkog i kreativnog sadržaja, učenici su stjecali nova matematička znanja i vještine koje će im uvelike pomoći u daljnjem matematičkom učenju i zaključivanju. Predavanje o Gaussovoj dosjetci, rješavanju zadataka prebrojavanjem na predavanju Brojimo, ponavljanje Skupova i detektiranje rješenja pomoću Brajeva pisma u sklopu radionice Lov na blago dodatno su motivirala mališane u razvoju matematičkih kompetencija. Logičkom igrom Nim, izradom plakata, Kahoot kvizom te timskim natjecanjem Reli upotpunjen je zabavni i edukativni karakter Kampa.

 Sve te aktivnosti ne bi bile moguće bez mladih nadarenih matematičara iz Udruge „Marin Getaldić“ koji su svojim znanjem, stavom i iskustvom isijavali entuzijazam te doprinijeli kvaliteti provođenja Kampa.

Osim obrazovnog karaktera cjelokupnog skupa učenicima je Kamp donio i nova prijateljstva te pregršt zabave u Amadria Park dječjem hotelu Andrija gdje su mali matematičari odsjedali. Odmor od matematičkih aktivnosti učenici i učitelji iskoristili su za šetnju Krešimirovim gradom, razgledavanje katedrale, posjet spomeniku Dražena Petrovića i sladoled bez kojeg je teško zamisliti sunčan dan u Dalmaciji.

Na kraju ne smijemo zaboraviti glavne aktere koji su, također, rekli nekoliko riječi o kampu.

LOVRO: Kamp matematike mi je bio odličan. Svidjele su mi se radionice i razgledavanje Šibenika. Hotel mi je bio super, pogotovo gaming soba i sobe u hotelu. Puno smo se družili i zabavljali, želim to ponoviti!“

ADRIAN: Svidjela mi se hrana, gaming room, društvo – nova ekipa i matematičke igraonice. Mentori su bili zanimljivi i zabavni. Šetnja po Šibeniku bila je cool. Išao bih opet!“

SARA: Bilo mi je odlično i dobro sam se zabavila. Našla sam puno novih prijatelja. Mentori i mentorice su bili predobri, a radionice i sve ostalo što smo radili s njima, bilo je prezabavno. Sve u svemu, ja bih išla opet s istim ljudima u isti Kamp!“

■ Napisala: Mihaela LOVRENČIĆ, mag. educ. math. et inf. | OŠ Suhopolje ■