Iz školskog svijeta
OŠ MATE LOVRAKA, VLADISLAVCI
Lov na duha, lektira putem igre
objavljeno: 29. siječnja 2023.

Tradicionalno poučavanje zamijenjeno je suvremenim poučavanjem. Aktivno je učenje oblik suvremene nastave. Tako i učenici pokazuju najvišu razinu motivacije u aktivnim oblicima. Nakon čitanja književnih djela pokušavam pronaći načine kojima ću povezati kreativnost, a i promišljanje o pročitanim sadržajima.

Odlučila sam se za igru.

Nakon čitanja djela Ante Gardaša Duh iz močvare imali smo dan igre.

Učenici su izrađivali društvene igre u skupinama. Izradili su kutiju sa žabicama, kartice za igru pamćenja (memory), pitalice i kviz s karticama.

Morali su smisliti zanimljiva pitanja i znati odgovore.

Nakon učeničkih igara počeo je lov na duha.

Učenici su u parovima ili trojkama (kao i Bakalar, Slanina i Miron, Liptus i Melita) tražili tragove koji će ih dovesti do duha.

Dobili su kartice sa zagonetkama, sa skrivenim uputama, QR kodovima koji su vodili do kviza, križaljke ili slaganja redoslijeda događaja. Uz razumijevanje pročitanog djela bilo je potrebno riješiti i matematički zadatak – izračunati opseg  trokuta. Potrebno je i logički zaključivati i surađivati da bi lov bio uspješan.

Kartice možete preuzeti OVDJE.

Otkrivajući tragove, učenici prepoznaju slova čijim preslagivanjem dobivaju konačno rješenje, skrovište duha. Za nagradu dobiju medalju, kao i likovi u knjizi.

Nakon lova uslijedio je razgovor o tragovima i zajedničko rješavanje enigma.

■   Piše: Martina CINDRIĆ, učiteljica, mentorica razredne nastave | OŠ Mate Lovraka, Vladislavci |  Trudi se učenicima omogućiti zanimljivu nastavu, pa prati kretanja i skupa s učenicima uživa u digitalnom svijetu. ■