Iz školskog svijeta
I. OSNOVNA ŠKOLA ČAKOVEC
Nagrade nas nikad ne zaobilaze
objavljeno: 18. studenoga 2020.

I ove je školske godine rad učenika i učitelja I. osnovne škole Čakovec u cjelini prepoznat na visokoj europskoj razini te su za svoj rad nagrađeni dvjema eTwinning europskim oznakama kvalitete za projekte iPad School Learning for the Future i Little Responsible Citizens Are Reshaping Their Future.

Projekt iPad School Learning for the Future vodila je učiteljica informatike Ivana Ružić s ciljem razvijanja vještina rada u međunarodnim timovima koji poboljšavaju svoje digitalne vještine s naglaskom na korištenje različitih uređaja pogonjenih različitim operativnim sustavima, razvijanja digitalnog stvaralaštva i suradnje korištenjem različitih aplikacija. Na taj način iskustvenim učenjem učenici i učitelji upoznaju mogućnosti, prednosti i nedostatke rada u različitim aplikacijama.

Dodatnu su vrijednost u zajedničkom radu pridonijele različitosti među partnerima koje su omogućile sagledavanje obrazovnog procesa s različitih stajališta. U projektu su sudjelovale partnerske škole iz Češke, Portugala, Estonije, Španjolske i Hrvatske.

U eTwinning  projektu Little Responsible Citizens Are Reshaping Their Future koji se integrirao u Erasmus + projekt sudjeluju partnerske škole iz Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Slovačke, Turske, Poljske i Hrvatske.

Projekt Little Responsible Citizens Are Reshaping Their Future isključivo je namijenjen učenicima razredne nastave. Projekt je vodila učiteljica Helena Slamek u suradnji s učiteljicama razredne nastave – S. Pospiš, M. Toplek i D. Blažekom. Mali odgovorni građani su spremni poboljšati svoje digitalne i jezične kompetencije, boriti se protiv diskriminacije, učiniti naš planet ljepšim i sretnijim mjestom za život, a upravo su to neki od ciljeva ovog eTwining projekta kao i novih Erasmus + projekata odobrenih I. osnovnoj školi Čakovec u ovoj školskoj godini.

Da su oba projekta jedinstvena, uspješna i kvalitetna dokazuje činjenica da su zauzela posebno mjesto na Europskom eTwinning portalu.

Vrlo smo ponosni jer je I. osnovna škola Čakovec svojom uključenošću, predanošću i marljivošću pojedinačnih eTwinnera, timova učitelja i ravnatelja ispunila uvjete za prijavu za dobivanje titule eTwinning škole.

■  Piše: Helena Slamek, diplomirani učitelj razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta Informatike ■ učiteljica koja vodi eTwinning i Erasmus + projekte,  razmjenjuje znanja, vještine, iskustva i primjere dobre prakse ■ I. osnovna škola Čakovec  ■