Iz školskog svijeta
OSAM ŠKOLA U HRVATSKOJ | SVESTRANI HRVATI I ČAROBNI TROKUT HRVATSKIH ŠKOLA
Naš uspješni projekt „Tragom svestranih Hrvata“
objavljeno: 2. rujna 2022.

Kako uklopiti tri velika hrvatska grada, osam  entuzijastičnih profesorica i gotovo 300 učenika? Tako da provedete projekt sličan našem koji je naišao na brojne pohvale i od strane učenika, a i ostalih kolega i roditelja.

U cjelogodišnjem projektu „Tragom svestranih Hrvata” sudjelovale su škole OŠ „Tin Ujević”, OŠ „Vijenac” i OŠ „Grigor Vitez” iz Osijeka te OŠ „Lučac” iz Splita i OŠ grofa Janka Draškovića iz Zagreba.

Brz dogovor, zajednička ideja i prvi sastanak rezultirali su odabirom eTwinning platforme za zajedničku suradnju upoznavanja i ono najvažnije – razmjenu materijala, iskustava i zajedničkog učenja.

Učiteljice su se udružile u parove. Učenici su osnovne škole Janka Draškovića iz Zagreba s profesoricom biologije i kemije Bernardom Musović proučavali izumitelje Sumameda kao i Osječani iz Osnovne škole „Tin Ujević“ s profesoricom hrvatskoga jezika Ivanom Vrban. Nakon završenog projekta, osim plakata i radnih listića te na temelju svojih istraživanja, stvorili su radioemisiju „Tragom svestranih Hrvata”.

Surađivali su s OŠ grofa Janka Draškovića iz Zagreba i profesoricom biologije i kemije Bernardom Musović te su istraživalilijek Sumamed, njegov značaj za Hrvatsku i za znanost te su proučavali izumitelje Sumameda. Produbili su svoja znanja u radu digitalnim alatima, posebice u izradi radioemisije. Učili su suradnički raditi na istom cilju, kritički promišljati i stvarati nešto novo.

Učenici osnovne škole „Vijenac“ i profesorica matematike i fizike Tanja Paris iz Osnovne škole „ Grigor Vitez“ te profesorica povijesti i hrvatskoga jezika Irena Doležal iz Osijeka proučavali su velikog Osječanina i znanstvenika Miju Kišpatića koji je do sada, nažalost, bio nedovoljno istražen i poznat učenicima u osnovnim školama.  Poznat po svom proučavanju minerala i potresa, učenicima je vrlo brzo postao zanimljiv.

Učenici su posjetili Muzej Slavonije te Muzej likovnih umjetnosti, ulicu koja nosi ime Mije Kišpatića u Osijeku te Rondel velikana u osječkoj Tvrđi. Izrađivali su plakate i listiće, digitalne igre te za kraj svog rada sve spojili u jedan kratki film dostupan na Youtube kanalu: Irena Doležal.

Učenici 7. a i 7. c s profesoricom hrvatskoga jezika Jasminkom Vrban te učenici OŠ „Lučac” s profesoricom fizike i matematike Svjetlanom Tojčić odabrali su velikog izumitelja Fausta Vrančića.

Osobito je bila zanimljiva prava beba na snimanju filma, mali Noa, koji glumi Fausta Vrančića.
Učenici 7. b i nekoliko učenica 7. a i c razreda pod vodstvom učiteljica Tihane Kraml Kanaet, profesorice matematike i fizike, i Slavice Šakić Matić, profesorice hrvatskoga jezika i knjižničarstva, proučavali su život i izume Slavoljuba Penkale. Osim izrade životopisa učenici su proveli zanimljivu aktivnost o brzini pisanja u školi Tin Ujević. Obilježili su i Dan izumitelja te posjetili Muzej Nikole Tesle u Zagrebu. Proučili su njegove izume, posebno penkalu, prezentirali biografiju svim sudionicima projekta, a  proveli su i zanimljive ankete o hrvatskim izumima i izumiteljima. Svi su ostvareni ishodi dostupni na platformi u obliku prezentacije.

Zajednički sastanci, predan rad, upoznavanje i razmjena materijala rezultirali su najprije prijateljstvima, zatim i suradnjama za neke buduće projekte. Platforma eTwinning pokazala se kao najbolja za ovakav oblik suradnje. Projekt je trajao od kolovoza 2021. do svibnja 2022. te je po završetku dobio oznaku kvalitete.

■ Pišu: Jasminka Vrban, prof. hrv. jezika, učiteljica izvrsna savjetnica ■ OŠ „Tin Ujević“ ,Osijek | Irena Doležal, prof. hrv. jezika, učiteljica  mentorica ■ OŠ Grigora Viteza, Osijek ■