Iz školskog svijeta
OŠ „VLADIMIR NAZOR“ PISAROVINA
Pipi Duga Čarapa stigla u produženi boravak
objavljeno: 19. listopada 2020.

Pipi Duga Čarapa lutkica je koja nam je uljepšala ove neobične školske dane. Svaki nam je dan pretvorila u nezaboravan doživljaj.

Kada ti lutka ispuni djetinjstvo i to nastavi činiti i u odrasloj dobi, onda znaš da dijete u tebi nikad nije nestalo. Djetinjstvo u kojem smo često razgovarali s nevidljivim likovima, a poslije to isto činili i s igračkama, dalo je naslutiti da ćemo tako nastaviti i s lutkama.

Meni je lutka u mom djetinjstvu bila sve.  S njom se igralo, crtalo, čitalo, glumilo, kuhalo, putovalo…

Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje projekt je koji se nadovezuje na projekt Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku. Projekt jeosmislila Martina PLANTOSAR MIHALIĆ, učiteljica koja radi u Švedskoj i tamo poučava djecu hrvatske nacionalnosti.

Pipi je lutka koja putuje Hrvatskom i upoznaje razne gradove, sela, običaje, ljude…

Tako smo ju i mi – boravkaši pozvali u našu Pisarovini, kako bismo joj pružili priliku da upozna naš kraj.

Desetodnevno druženje započeli smo na Dan učitelja. Odlučili smo pripremiti švedske cimet-kolačiće Kanelbullare, koji su dan prije imali svoj dan – Dan Kanelbullara. Bio je to dupli razlog da ruke uvaljamo u brašno, pećnicu uključimo i ispečemo gotovo sto mirisnih kolačića. Mirisala je cijela škola. Njih smo, zatim, tople servirali i iznenadili sve učitelje naše škole. Švedski recept postao je toga dana i naš recept.

Ispričali smo joj ponešto i o našim područnim školama; o tome da je naš kraj poseban po mnogobrojnim rodinim gnijezdima. Odveli smo ju i u Zavičajni muzej Donja Kupčina i pokazali kako je nekad davno izgledao život u seoskom kraju. Odveli smo ju i na Izložbu roda na kojoj je vidjela uratke posljednjeg Rodinog ljeta na kojem su nastale rode koje svakodnevno krase ambijent našeg Zavičajnog muzeja.

Poučili smo Pipi Dugu Čarapu koliko je ekologija i očuvanje prirode važno te smo joj pokazali da smo vjerni sakupljači starog papira i baterija. Ponosno smo joj pokazali i naše nagrade za  osvojeno 1. mjesto. Vidjela je stanište zakonom zaštićenih životinja: jelenka i strizibube. Sve to nalazi se u našoj Vanjskoj učionici u kojoj provodimo svaki slobodni sunčani trenutak.

Obilježili smo Dan djevojčica – svi smo se odjenuli poput nje, poput Pipi. Dan je bio šašav, šaren, veseo i raspjevan. Naučili smo s Pipi da život nije savršen kao bajka, ali da svoje snove uvijek trebamo slijediti.

Pipinom posjetu se polako bližio kraj. Zadnja dva dana posvetili smo nastanku i snimanju filma. Tehnikom stop animacije nastao je naš prvi animirani film „Mirisni kruh mojoj baki“ .

Znali smo da će suradnja s Kinoklubom Karlovac i dragom prijateljicom Ksenijom SANKOVIĆ biti odlična. Djeca su zajedno s Pipi Dugom Čarapom crtala, bojala, stvarala i, na samom kraju, snimila animaciju. Upoznali smo se s filmom i filmskom vrpcom. Uvjerili smo se da nastajanje filma nije nimalo lagan zadatak. Uživali smo maksimalno, puno naučili i jedva čekamo neki novi uradak.

Svaku našu pustolovinu u produženom boravku, svaki novi dan proveden s Pipi, zapisali smo u njezin Dnevnik. Ona sada može veselo nastaviti putovati Hrvatskom. Sigurni smo da će se u Švedsku vratiti  puna dojmova, veselja, energije, puna novih ideja i bogatija za jedno veliko iskustvo.

Mi, koji neizmjerno volimo lutke i sve što nas one uče, željeli smo svoje utiske vezane uz druženje s Pipi podijeliti i s vama čitateljima jer…

Nezamislivo je samo koliko jedna lutka može ostaviti traga u djetetu, a učiteljicu vratiti tamo gdje je sve počelo – u djetinjstvo!

Pipi, hvala Ti što si nas naučila da je normalno biti drugačiji.

Sretan put!

A…do nekog novog susreta i druženja s tobom, vole te tvoji boravkaši iz Pisarovine!

■  Piše:  Miliana ŠKURLA, mag.prim.educ. ■ OŠ Vladimir Nazor, Pisarovina ■