Iz školskog svijeta
OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ, ORAHOVICA
Predstavili projekt „Ćiro“
objavljeno: 6. lipnja 2021.

Prometna i tehnička grupa OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice, u utorak, 18. svibnja 2021., predstavila je projekt „Ćiro“ u školskom predvorju. Projekt je to kojim su učenici istražili povijest parne lokomotive izložene u malom parku u Orahovici, njezinu bogatu prošlost te utjecaj na stanovnike i gradsku industriju.

Prvi vlak stigao je u Orahovicu 2. siječnja 1907. godine. Izložena parna lokomotiva Krauss Maffei 80-81 u Orahovici proizvedena je u  Munchenu 1939. godine. Vukla je Gutmannovom željeznicom putničke i teretne vagone. Teretni vagoni prevozili su građevni materijal iz tvrtke Radlovac.

Kako su se pokretale parne lokomotive? Parne lokomotive dobivaju snagu izgaranjem goriva (ugljena, drva) u plamenim komorama. To zagrijava vodu u parnom kotlu u kojem se stvara para. Para pokreće klip gore-dolje, pa on preko povezanih šipki i ručica, odnosno poluga, okreće kotače.

Zadnju vožnju iz Orahovice ,,Ćiro“ je odvezao 1967. godine. Nakon rekonstrukcije pruge lokomotiva je izložena pokraj starog željezničkog kolodvora kao spomenik tehničke i kulturne baštine. Projekt je osmislila i vodilaučiteljica Svjetlana Urbanek a predstavljen je izložbom fotografija, plakata i videozapisom, čiji su autori: Petra Erceg, Tomislav Kostelac, Filipa Majetić, Ivna Maričić, Gabrijela Muha, Lea Sedlo i Nina Sedlo, učenici 6. a razreda.

■  Piše: Svjetlana Urbanek, profesorica | OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Orahovica  ■