Iz školskog svijeta
■ OŠ IVANA LOVRIĆA U SINJU ■
Putevima hrvatskih književnika
objavljeno: 22. svibnja 2023.

Početkom nastavne godine 2022./2023. učiteljice  hrvatskoga jezika Žana Majić, Marinela Jenjić i Vesna Samardžić, zajedno sa školskom knjižničarkom Ivonom Tabak, osmislile su projekt koji su nazvale Putevima hrvatskih književnika. Projekt je zamišljen kao posjet različitim lokacijama – rodnim mjestima hrvatskih književnika.

Cilj projekta bio je zainteresirati učenike za hrvatske pisce, pobuditi u njima želju za čitanjem te njegovati tradicijske i kulturne vrijednosti.
Realizacija projekta započela je u ožujku te se nastavila tijekom travnja i svibnja 2023. godine. Odlaskom na otok Brač učenici su posjetili Postire te su vidjeli rodnu kuću Vladimira Nazora. Hodajući putevima kojima je nekada hodao i poznati književnik, gotovo da su mogli osjetiti odakle piscu inspiracija za njegova djela.
Na otoku Zlarinu, učenici su se prisjetili hrvatske pjesnikinje Vesne Parun te su zajedno sa svojim učiteljima, zbog blizine otoka Prvića, posjetili i Memorijalni centar Fausta Vrančića, autora prvoga hrvatskog rječnika.

Na kraju su odali počast i zavičajnome književniku Dinku Šimunoviću u čiju su čast posjetili Muzej Sinjske alke u kojemu se nalaze i dijelovi pripovijetke Alkar.
Učenici koji su posjetili spomenuta mjesta imali su zadatke sve ono što su vidjeli predstaviti ostalim učenicima škole izradom plakata, videozapisa i ostalih praktičnih radova.

■  Napisale: Vesna SAMARDŽIĆ, učiteljica hrvatskog jezika i Ivona TABAK, knjižničarka | OŠ Ivana Lovrića u Sinju ■