Iz školskog svijeta
OŠ BIJAĆI IZ KAŠTEL NOVOG
Sigurnim korakom u školu 2
objavljeno: 30. studenoga 2020.

Iako je COVID-19 obilježio početak ove školske godine, ipak nije omeo učenike 4.b i 3.a razreda OŠ Bijaći iz Kaštel Novog da se uključe u jednogodišnji eTwinning projekt SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 2.

Projekt je nastavak suradnje projektnih partnera iz eTwinning projekta SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 1 koji je trajao tijekom šk.god. 2019./2020. Projekt su osmislile njegove autorice, učiteljice Branka Pastuović iz Osnovne škole Brodarica, Šibenik i Iva Palčić Strčić iz Osnovne škole Središće, Zagreb.

Projektom se želi osnažiti učenike i učitelje u primjeni IKT-a u redovnoj nastavi te u svim ostalim oblicima nastave ( INA, izborna, izvanučionička nastava, udaljeno učenje) te kompetencijama za inovativno i kreativno rješavanje nepredvidivih izazova poput situacije COVID-19.

Svrha projekta jest razvijanje, poticanje i poboljšanje čitalačke, prirodno-znanstvene i matematičke pismenosti u okviru sadržaja i ishoda predmetnih kurikula i MPT za učenike razredne nastave.

Projekt SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 2 jednogodišnji je projekt kojem je tema pismenost, jezik i komunikacija. Svaki mjesec u godini ima i svoju podtemu.

Slijede aktivnosti koje su realizirali učenici 4.b i 3.a razreda tijekom mjeseca rujna.

RUJAN – RAZUMIJEMO SE, ZAR NE?

PRVI DAN ŠKOLE. COVID – Razredna pravila, 7.9.2020.

Prvi dan škole smo svi bili pomalo nestrpljivi i uzbuđeni. Ponovno smo zajedno, ali ovaj put u novim okolnostima. Na vrijeme smo dobili smjernice o epidemiološkim naputcima kojih se moramo pridržavati , kako u učionici tako i u prostorijama naše škole.

Predstavljanje projekta učenicima na Satu razrednika

Čeka nas puno posla ovu školsku godinu! Već prvog dana sam upoznala učenike s projektom SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 2.

DAN POŠTANSKE MARKE, 9.9.2020.

DAN MARKE smo obilježili nizom aktivnosti. Svi su učenici dobili jednaku omotnicu – pismo bez marke i bez adrese. Razgovor o ovoj situaciji nas je doveo do spoznaje o važnosti i značaju pisanja adrese primaocu i pošiljatelja te ulozi poštanske marke.

Istražili smo koji su sve motivi zastupljeni na markama: biljke, životinje, povijesne osobe, znamenite građevine, kultura, glazba, književnost, umjetnost i mnoga druga.

Sljedeće su aktivnosti bile izrada omotnice i poštanske marke. Prateći uputstva i korake za izradu omotnice od papira, uspješno smo ih izrađivali od papira veličine A4 u boji po želji. Nakon upoznavanja oblika koje mogu osmisliti, učenici su samostalno birali motive i oblikovali jednu ili više poštanskih maraka.

Svoje su poštanske markice zalijepili na omotnice koje su samostalno izradili te na njima napisali adresu primaoca kojem je pismo namijenjeno.

EUROPSKI DAN JEZIKA, 26.9.2020.

Uz obilježavanje EUROPSKOG DANA JEZIKA učenici su oslikali i napisali poruku dobrodošlice novom učeniku/novoj učenici u naš razred.

Proveli smo i aktivnost kojom su učenici slušajući pokušali prepoznati o kojem je stranom jeziku riječ.

MEĐUNARODNI DAN GLUHIH I NAGLUHIH OSOBA, 26.9.2020.

Za obilježavanje Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba poslužili su nsm linkovi Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba. Kao voditeljica grupe izvannastavnih aktivnosti i osoba koja se aktivno služi i komunicira znakovnim jezikom, psihologinja naše škole Rajka Šore održala nam je radionicu KOMUNIKACIJA ZNAKOVNIM JEZIKOM.

Naučila nas je znakovnu dvoručnu abecedu. Upoznala nas je s čestim riječima i pojmovima iz svakodnevne komunikacije. Učenici su se i sami pokušali predstaviti i reći ponešto o sebi znakovnim jezikom.

LISTOPAD – KAKO SE IGRATI I PROGRAMIRATI?

EUROPE CODE WEEK, listopad 2020.

Mjesec listopad u sklopu eTwinning projekta SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 2 naslovljen je: KAKO SE IGRATI I PROGRAMIRATI? jer se u prvom tjednu  mjeseca  održava EUROPE CODE WEEK.

Prijedlog za ovu aktivnost potakla je autorica projekta Branka Pastuović, a mi smo ju rado prihvatili . U novoj smo se aktivnosti jako dobro snašli i zabavili se.

Uz navedenu uslijedile su već tradicionalne aktivnosti koje smo realizirali tijekom mjeseca listopada.

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, listopad

Kao i svake godine u našoj se školi početkom listopada obilježavaju Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje. Tih dana učenici naše škole donose plodove zemlje u svojim košaricama, stare predmete iz kućanstva, vinograda, konobe, a mi osmišljavamo i postavljamo izložbeni prostor od prikupljenog materijala u atriju škole.

          

Uoči Dana kruha svaki razred naše škole pripremi košaru s kruhom koji se blagoslovi. Blagoslovljeni kruh među sobom podijelimo i blagujemo ga.

MEĐUNARODNI DAN JABUKA, 20.10.2020.

Dan jabuka smo obilježili izradom jabuka od hamer papira te postavljanjem panoa obogaćenim izrekama o jabuci.

 

Učenici Likovnih grupa 3.a i 4.b razreda od crvenog i zelenog hamer papira  izrezivali su jabuke. Gotove su jabuke vješali na stablo.

JABUČNI SUDOKU

Na pitanje znaju li što je SUDOKU, dio učenika je odgovorio pozitivno dok se dio njih do sada nije susrela s ovom igrom. Nakon osnovnih uputstava  i informacija o pravilima učenici su s nestrpljenjem započeli igrati JABUČNI SUDOKU koja ih je oduševila. Nakon nekoliko odigranih jabučnih, učenici su upoznali i sudoku s brojevima. Igrali su osnovnu razinu, a potom se okušali i na višoj razini. Nakon provedenih aktivnosti znali su nešto više o:

– pravilima igre sudoku

– vrstama jabuka

– igri sudoku s brojevima (početna razina)

– igri sudoku (viša razina, na razini pokušaja).

Na kraju sata postavljeno je samo jedno pitanje:

– Učiteljice, kada ćemo opet?

Navedenim aktivnostima tijekom mjeseci rujna i listopada ostvarili smo kurikulumske ishode i međupredmetna očekivanja u skladu s istaknutom svrhom projekta s naglaskom na aktivno učenje, elemente učenja igrom i uporabom IKT-a.

Uz navedene aktivnosti provodilo se i VREDNOVANJE:

a) vrednovanje za učenje

b) vrednovanje kao učenje (samovrednovanje)

c) vrednovanje naučenog.

Dok su aktivnosti u sklopu našeg eTwinning projekta za rujan i listopad iza nas,  naveliko se već pripremamo i u tijeku su nove za mjesec studeni. Dodatni poticaj za nastavak sudjelovanja u ovom hvalevrijednom i uspješnom projektu jest nagrada koju je dobila učiteljica Branka Pastuović, autorica eTwinning projekta SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 1. Naime,  na godišnjoj eTwinning konferenciji održanoj online 11. studenoga u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu Agencije za mobilnost i programe europske unije, ovaj je projekt osvojio najvišu nacionalnu nagradu COMET 2020.

■   Pišu: Terezija Zokić i Benita Vladušić  ■   Osnovna škola Bijaći, Kaštel Novi  ■