Iz školskog svijeta
OŠ POKUPSKO, POKUPSKO
Školski projekt „Kak je negda bilo“
objavljeno: 5. rujna 2021.

Projekt „Kak je negda bilo“ provodim s učenicima svog razrednog odjela. Cilj projekta je razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije te zaštita iočuvanje kulturne i tradicijske baštine pokupskoga kraja.

Učenici imaju zadatak razgovarati s djedovima i bakama te u razgovoru istražiti i zapisati pojedinosti o igrama koje su igrali, o tome kako su slavili blagdane, kako su ukrašavali kuće i sl. Učenici na taj način istražuju svoje kulturno nasljeđe, analiziraju njegovo značenje i važnost te uočavaju na koje se sve načine kulturno nasljeđe prenosi iz naraštaja u naraštaj.

Sve zapise i priče objedinila sam u projekt „Kak je negda bilo“. Osnovna ideja tog projekta jest razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije, zaštita i očuvanje kulturne i tradicijske baštine pokupskoga kraja i širega zavičaja. Svaka zemlja ima svoje narodne običaje koji predstavljaju kulturu naroda i vrlo su važni za budućnost naroda. Mnogi su se običaji promijenili tijekom godina, a neki su skoro iščeznuli. Narodni se običaji mogu podijeliti na cikluse godišnjih običaja, na običaje vezane za rad i na životne običaje.

Velik dio zapisa napisan je zavičajnim govorom, što je veliko bogatstvo svakoga kraja.

Održane su brojne radionice s djecom i roditeljima, a kroz folklorno stvaralaštvo promovira se rad s djecom na brojnim natjecanjima.

Sudjelujući u provedbi projekta, učenici samostalno pišu pjesme te prozne tekstove na svojem zavičajnom govoru. Njihovi su radovi dosad uspješno predstavljeni na brojnim literarnim natječajima, na Smotri dječjega kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić (Sveti Ivan Zelina) te na Lidranu.

Projekt je predstavljen i izvan matične škole.

Održane su  radionice u Dječjem vrtiću Ciciban, Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, na županijskim aktivima učitelja razredne nastave i vjeroučitelja velikogoričko-odranskoga dekanata te u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Učenički radovi nalaze se i u časopisu Škrijna (ogranak Matice hrvatske, Velika Gorica 2020).

Projekt je predstavljen brojnim učiteljima kao primjer dobre prakse u web-učionici 6. travnja 2021.

Projekt „Kak je negda bilo“ izložen je ove godine u Knjižnici Galženica na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici, što su popratili i lokalni mediji.

■  Piše: Jasminka Podlejan, OŠ Pokupsko, učiteljica mentor ■ U prosvjeti radim 26 godina kao učiteljica razredne nastave te istodobno vodim plesno-scensku skupinu. Završila sam osnovnu glazbenu školu (harmonika), školu dječjega folklora kod Gorana Kneževića i seminar za koreografa u slobodnoj formaciji. Sve to pomaže mi u radu s plesno-scenskom skupinom. Sudjelujem na svim školskim i izvanškolskim priredbama te se aktivno uključujem u rad lokalne zajednice na području Općine Pokupsko.  Od 2006. godine u suradnji s roditeljima svojih učenika zapisujem riječi i običaje s područja vukomeričko-pokupskoga poddijalekta, a od 2016. godine se još ozbiljnije tome posvećujem provodeći projekt „Kak je negda bilo“. Kreativnost i upornost moje su vrline jer samo kreativan i uporan učitelj može uspjeti u svojemu poslu ■