Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA „FRAN KOCELAK“, DRNJE
Talkative things – eTwinning projekt
objavljeno: 13. ožujka 2023.

Drugi je po redu eTwinning projekt u sklopu Erasmus+ projekta TITLE odrađen tijekom siječnja i veljače. Sam naziv krije zanimljive aktivnosti koje su provodili učenici, sudionici TITLE projekta iz naše Osnovne škole „Fran Kocelak“ iz Drnja, kao i partnerskih škola iz Estonije, Portugala i Italije.

Projekt je vezan uz štivo talijanskog autora Maria Lodija Storie di SassiPriča jednog kamena. Zadatak je učenika bio pročitati priču koja je prevedena s talijanskog na engleski jezik. Nakon toga trebali su izraditi križaljku u digitalnom online alatu postavljajući pitanja iz priče te podijeliti svoje križaljke. Na sljedećim poveznicama možete ih vidjeti, pa čak i pokušati ispuniti ako ste pročitali priču: Hrvatska, Estonija, Portugal, Italija.

Nova je aktivnost bila izrada ilustriranih karata u nekom digitalnom alatu ili uz pomoć neke likovne tehnike na papiru. Radovi su izuzetno kreativni, a zanimljivo je kako su učenici istaknuli pojedine dijelove priče koji su ih se posebno dojmili. Kreativne radove možete vidjeti OVDJE.

Nakon kreativne likovne aktivnosti uslijedila je i aktivnost kreativnog pisanja. Naime, učenici su morali osmisliti i napisati intervju s jednom neživom stvari. Tako je u intervjuima bilo klaustrofobičnih naočala, zaljubljene vilice, kutije bombonijere, iscrpljenog lista papira, spreja za nos koji je glavna faca tijekom zime, bicikla koji s drugim stvarima razgovara najčešće o vremenu te nekoliko zanimljivih kamenja iz Italije. Vrijedi odvojiti vremena te pročitati intervjue iz Hrvatske, Estonije, Portugala i Italije.

Na kraju se ovog kratkog projekta provela i anketa među učenicima i učiteljima, sudionicima. Od ukupnog broja ispitanika u ulozi učitelja/mentora našlo se osam učitelja, a ostalih 27 su učenici. Svi su se izjasnili da im se projekt svidio, kao i priča o kamenu koju su pročitali. Najbolju je ocjenu od spomenutih aktivnosti dobila izrada digitalne online križaljke. Svi su se sudionici izjasnili da su upute o aktivnostima bile jasne. Projekt je dobio odličnu sveukupnu ocjenu.

■  Napisale: Martina Hrastić Farkaš i Adela Stilin, učiteljice | OŠ Fran Kocelak, Drnje ■