Iz školskog svijeta
■ OŠ MATE LOVRAKA, VLADISLAVCI ■
Videoigre kao alat za učenje
objavljeno: 1. lipnja 2023.

U proteklih nekoliko godina primjećujem da učenici uživaju u digitalnom okruženju. Često razgovaraju o videoigrama. Virtualni svijet napreduje svakim danom i videoigre oduševljavaju djecu sve više.

Dobila sam poticaj da izađem još malo iz okvira i pokušam pronaći kako iskoristiti takve igre u nastavi i time učenike dodatno motivirati za rad.

Proučila sam igre i tražila način kako igrifikaciju podignuti na sljedeću razinu gemifikacije, tj. koristiti se videoigrama u nastavnom procesu. Igrama se mogu razvijati razne kompetencije i vještine. A najveći je naglasak na suradnji, razvijanju zajedništva, rješavanju problema.

NEKOLIKO PRIMJERA IGARA KOJE SLUŽE ZA RAZVIJANJE:

JEZIČNIH VJEŠTINA 1.

JEZIČNIH VJEŠTINA 2.

MATEMATIČKIH, KOGNITIVNIH VJEŠTINA

KRETANJA 

EMOCIONALNE DOMENE [SURADNJE]

A OVDJE možete ‘kliknuti’ Portal ISFE nudi pregršt igara kojima se možemo koristiti u edukativne svrhe.

Nakon istraživanja i razgovora s učenicima okrenula sam se njihovim željama. Učenici su postali učitelji i poučavali jedni druge te smišljali razne sadržaje.

Igra Minecraft pruža nam velike mogućnosti kreativnog izražavanja u gradnji blokova. Tako su učenici gradili učionice i na blokove sastavljali razne zadatke. Nakon kreiranja zamijenili su računala i rješavali zadane matematičke zadatke.

Roblox sam odabrala kao omiljenu videoigru koja sadržava mnoštvo igara. Učenici su igrali natjecateljske igre, ali je bilo potrebno riješiti problemske zadatke.

U igri Adopt me snimali su svoju igru i nakon toga rješavali problemske zadatke.

Pisali su što sve mogu kupiti (ljubimce, namještaj…) za iznos novca koji su imali, računali koliko bi imali kad bi im netko dao trećinu iznosa…

Na satu hrvatskog jezika razvijali smo govorne vještine. Učenici su trebali pripovijedati o svom liku, a zatim o igri, o zadatcima koje su imali.

Pojedini učenici dizajnirali su i vlastite igre, čime su i ostale učenike poučavali programiranju. Postignuta je velika razina suradnje i zajedništva.

Učenici su pokazali veliku motivaciju i nastavit ćemo istraživati kako nam videoigre mogu pomoći u usvajanju nastavnih sadržaja.

■ Napisala: Martina CINDRIĆ, učiteljica, mentorica razredne nastave | OŠ Mate Lovraka, Vladislavci ■