Iz školskog svijeta
OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI
Zahvaljujući projektu S.O.F.T., učili i uživali na Tenerifima
objavljeno: 24. travnja 2022.

Početkom travnja pet učenika i tri učiteljice iz OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca u sklopu europskog Erasmus+ projekta S. O. F. T. proveli su na omiljenoj svjetskoj turističkoj destinaciji Tenerifima.

Tjedan su dana učili i unaprjeđivali svoje vještine komunikacije, kreativnosti, rješavanja izazovnih situacija, prilagodljivosti, razvijali timski rad i uvažavanje drugih, učili javni govor. Sve su to tzv. soft skills, odnosno „meke vještine“ koje su nužne i sve traženije za osobni napredak kako u daljnjem školovanju tako i na tržištu rada. Projektni su sastanak organizirali partneri iz škole u Španjolskoj (Colegio La Milagrosa, katolička škola koju pohađaju djeca, učenici u dobi od 3 do 16 godina ) iz grada La Orotava, smještenog na najvećem Kanarskom otoku Tenerifima  (površinom tek malo većeg od površine naše županije).

U projektu sudjeluju, osim Španjolaca i nas, učenici iz Italije, Turske, Poljske i Bugarske.

Put od preko četiri i pol tisuće kilometara na daleke španjolske Kanarske otoke pružio je nezaboravno iskustvo učenja, druženja, upoznavanja novih ljudi i krajeva, tradicije i kulture.

Škola domaćin, njihovi učitelji i učenici potrudili su se srdačno nas dočekati i tijekom boravka pokazati nam najljepše od svojega zavičaja – vulkanskog otoka u Atlanskom oceanu s egzotičnom tropskom  vegetacijom: plantažama banana, ogromnim palmama, brojnim cvjetnim vrstama, nepreglednim vinogradima, šarmantnim planinskim gradićima posebne arhitekture, turističkim središtima koja nude prirodne plaže s vulkanskim pijeskom, valove za surfere, ali i umjetne plaže sa svim turističkim sadržajima. Turističku razglednicu dodatno uljepšava vulkanska planina Teide (3 718 m, treći najviši vulkan na svijetu) prekrivena snijegom i smještena u istoimenom nacionalnom parku.

Naši su se domaćini potrudili da upoznamo što više, a već nas je prvog dana boravka ugostio u povijesnoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Orotave koji je ponosno predstavio grad i brojne posebnosti. Grad je u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog najvećeg tepiha koji je napravljen od vulkanskog pijeska, cvijeća i sjemenja povodom obilježavanja blagdana Tijelova. Posjetili smo predivnu baroknu crkvu Nuestra Senora de la Conceppcion, posebno zanimljivu zbog kupole inspirirane onom firentinske katedrale.

Bili smo u Victorijinim vrtovima iz kojih se pruža predivan pogled na stari grad i morsku obalu. Izlet u Nacionalni park Teide osmišljen je uz lagano planinarenje i upoznavanje prirodnih ljepota. U glavnom gradu provincije Santa Cruzu de Tenerife posjetili smo Naturaleza y Arqueologia, muzej prirodnih znanosti i arheologije. Posebno je zanimljiv dio postava koji posjetitelje upoznaje s izumrlom civilizacijom Guanchea, autohtonog naroda Kanarskih otoka, kao i različiti arheološki nalazi sa svakog od sedam otoka. Katedrala de Nuestra Senora de La Concepcion najznačajnija je crkvena građevina izgrađena na mjestu prve kapelice koju su podigli španjolski konkvistadori po dolasku na otok.

U radnom su dijelu projekta učenici razvijali i jačali svoje vještine sudjelujući u različitim radionicama: Kako pokrenuti vlastiti biznis?, radionica izrade keramike, radionica izrade cvjetnog tepiha s logom našeg projekta, Chroma radionica, radiointervju, razne glazbene i plesne radionice. Uz upoznavanje škole domaćina i svih njezinih prostora, posjetili smo školski sajam znanstvenih projekata i radili u školskom vrtu. Nezaboravno je iskustvo učenicima bio posjet hotelu, vježbaonici za učenike turističkih zanimanja gdje su u profesionalnoj kuhinji timovi iz različitih škola surađivali u kreaciji vlastitih specijaliteta.

Sedam je dana projektnog sastanka brzo proteklo, a iskustvo učenja u novoj školskoj sredini s novim prijateljima bilo je korisno i inspirativno, pravo iskustvo za pamćenje.       

 ■  Piše: Adrijana Cvrković – Lasić, prof., ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci  ■